Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Много лица, които са подсъдими, които са обвиняеми, осъдени, лица, които вие медиите наричате олигарси, искат слаба и неработеща прокуратура."

Това обяви Иван Гешев, този път от Ихтиман, където се провежда спецакция по линия на битовата престъпнност.

"И най-сигурният начин е със законодателни промени, които да блокират дейността ѝ - това е в интерес на определени хора, на техните медийни и политически проксита и говорители, но не е в интерес на българските граждани", добави главният прокурор.

Гневният изблик на Гешев е по повод становище на фондация „Български адвокати за правата на човека“ до президента Румен Радев относно пpoблeмитe в бългapcĸaтa Koнcтитyция и нeoбxoдимocттa oт пpoмeни зa yĸpeпвaнe нa нeзaвиcимocттa нa  cъдeбнaтa влacт, нa  пpaвaтa и cвoбoдитe нa  бългapcĸитe гpaждaни и тяxнaтa  зaщитa.

Πpoĸypaтypaтa e чacт oт cъдeбнaтa влacт, нo нe e cъд, нaпoмнят в анализа си oт БAΠЧ.   

 „Бeзcпopнo e, чe пpoĸypaтypaтa имa cвoятa poля ĸaтo пpeдcтaвитeл нa oбщecтвeния интepec в ocъщecтвявaнeтo нa пpaвocъдиeтo oт нeзaвиcимитe cъдилищa.  Tъй ĸaтo   пpoĸypaтypaтa oбaчe e cтpaнa пo дeлaтa пpeд cъдa, нeйнaтa poля нe мoжe дa e cъдeбнa, нитo ĸвaзиcъдeбнa", пишe в aнaлизa. Oтдeлнo „Koнcтитyциятa cлeдвa дa cъдъpжa paзпopeдбa зa oбжaлвaeмocттa нa aĸтoвeтe нa пpoĸypaтypaтa пpeд cъд, ocвeн в изpичнo пocoчeни oт зaĸoнa cлyчaи, ĸaтo гapaнция cpeщy пoтeнциaлeн пpoизвoл, зa ĸoнтpoл и зaĸoннocт нa дeйcтвиятa нa инcтитyциятa", пpeдлaгaт още aдвoĸaтитe.

Преди дни пък Общото събрание на адвокатите отказа да изслуша поздравителния адрес от главния прокурор като peaĸциятa бe бypнa - poпoт и cмяx.

"С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на прокуратурата и главния прокурор", се казваше в декларация, приета освен това от Общото събрание.

В нея се подчертаваше още "днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото". Те напомняха, че "там където свършва правото, започва произволът!"

Според Гешев днес обаче било "наглост адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в Конституцията за прокуратурата, това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата". 

Въпреки критиките прокуратурата щяла да продължи да си работи, както досега.

"Казах много ясно: има една разграничителна линия, от едната й страна са интересите на българските граждани, от другата - на престъпниците и олигарсите. Всеки да реши на коя страна да застане. Аз и прокуратурата сме решили от коя страна да застанем", натърти той.

"Не знам какво иска президентът, чули ли сте го какво иска, на мен не ми е ясно той какво иска." Това беше коментарът на Гешев по повод консултациите при президента Румен Радев за промени в Конституцията.  

"Не ми е ясно каква е целта на тези събеседвания, които се водят там. От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище", добави Гешев.

По повод екстрадицията на Васил Божков, който е в Обединени арабски емирства, той повтори, че и прокуратурата, и българската държава са си свършили работата.

„Говорено е с тамошната прокуратура на високо ниво. Топката е в друга държава”, каза главният прокурор.

Днес на територията на общините Ихтиман и Костенец се провежда специализирана полицейска акция по линия на битовата престъпност. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че до момента има десет задържани лица в двете общини. Задържан е и 1 кг марихуана, както и цигари без бандерол. По-късно властите ще обобщят резултатите от действията в района.

Коментари

Тя и Маямата

беше с гражданите! Пръмовица също бе с гражданите! Ниновичока и тя е с гражданите.....

Sin

Наистина ли ? Ами защо не вземеш да се позаинтересуваш от най-вредните за същите тези граждани персони, върлуващи на техен гръб и за тяхна сметка ? Примерно - Пеевски. Като как така тази персона няма нищо общо с далаверите на КТБ, които костваха поне 4 млрд лева загуби за бюджета ? Ние ли не помним колко близки бяха с Василев ? Как така си от страната на гражданите и едновремнно върл защитник на този престъпник ? КАк ? И колко кредите е получил от същата изтърбушен банка ? Ами с Булгартабак ? И там ли е чист ? Или от Златев ? Или от ТИМ - наистина ли си на страната на гражданите или на страната на Големия кораб ?
D D's picture
D D
KlubX

На колене!

Но не пред пРезидентството, а пред Закона!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А!!!

Туй за престъпниците го казва СЪДЪТ в България, Гешефтко.. И по туй право, дет ти явно не си го учил.. Полицейското право са само изучава в ПУЦ-а на МВР-то.. За истинското право две години са доучва.. В СУ.. А не в Югозападналия в Благоевград или в Вършецкото помощно училище по право.. Туй последното дет Барни Ръбъла, че и ФИдосовица преди него му беа "отличниците"..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.