Прокуратурата ще извърши пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир. Това увери главният прокурор Иван Гешев в Кричим, където е във връзка с операция срещу битовата престъпност, предаде Нова тв.

Преди 2 дни стана ясно, че след решение на антикорупционната комисия депутати от ГЕРБ и „Обединените патриоти” са поискали да се провери как е приватизиран Пловдивският панаир и проверка на бизнесмена и виден активист на БСП  Георги Гергов.

„До момента, в който тръгнах на тук, нямаше депозиран сигнал от депутати от парламента. Подходът ще е еднакъв в идентични случаи – ще извършим пълна проверка, ще съберем всички документи, ще анализираме ситуацията, ще бъдат снети обяснения. Предстои пълна проверка и по този случай”, заяви Гешев.

 „Никой не е недосегаем от закона”, допълни главният прокурор. „Ако се потвърдят данни за престъпления, ще подходим както във всеки случай, независимо дали става въпрос за Гергов, или някой друг, или социално слаби”.

Относно бившия екоминистър Нено Димов и обвиненията, че прокуратурата е „извършила политическо убийство” (на вицепремиера Каракачанов, б.р.) , Гешев коментира, че прокуратурата не се интересува как политиците ще интерпретират действията й.

„Имаме си нашата работа, а тя е, когато има доказателства и данни за нарушения на закона, да спазваме закона. Какво смята една партия – изобщо не ме интересува”, каза главният прокурор.

По-рано Гешев бе първо в село Йоаким Груево, а после и в град Перущица.

В първото село той "води полицейска акция срещу битовата престъпност", писа Канал 3. "24 часа" обаче бе още по-бърз, като изпревари дори официалния пресцентър на прокуратурата, като описа, че има 15 лица, "арестувани за алкохол, стоки без бандерол, незаконен добив на дървен материал". Имало и задържани в с. Триводици.

Снимките са как Иван Гешев се снима с почитатели на центъра на Перущица. Пред медията главният прокурор заключава:

"Много български град. Обстановката тук е спокойна, но може да е и още по-спокойна."

Следващата част от репортажа на "24 часа" гласи:

"Той се запозна с историята на града и главно със събитията от Априлското въстание, описани в поемата "Кочо" от Иван Вазов. Главният прокурор детайлно разгледа снимките на въстаниците и в момента разговаря с представители на ръководството на общината. Преди това той размени приказки и с хората от Перущица. Те го приветстваха за активността на прокуратурата да пребори битовата престъпност. Гешев ще посети и перущенската църква, която в момента се ремонтира и цялата е със скелета, а покривът е открит."

В момента паралелно текат още поне две специализирани операции - в Левски, област Плевен, и в Разградско. 

В рамките на първата са задържани в МВР пет лица, проверени са 52 автомобила и 78 лица в тях, при което са съставени 11 акта за констатирани нарушения по смисъла на Закона за движение по пътищата и 3 акта по закона за личните документи. Профилактирани са 22 лица от криминалния контингент.

В Разградско резултатите изглеждат така: проверени 128 МПС със 186 лица. Констатирани са 29 нарушения по ЗДвП, връчени са 3 наказателни постановления, както и 38 електронни фиша. Профилактирано е 1 лице с неприключени 2 наказателни производства, а спрямо него и други 8 лица с взети мерки за неотклонение.

Образувано е 1 бързо производство за извършена кражба в гр. Лозница.