Страните-членки на ЕС приветстваха новата методология за разширяването, представена от Еврокомисията на днешния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

Това заяви Марош Шефчович – зам.-председател на ЕК, отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективите.

„Видях голяма подкрепа за този нов подход от всички страни членки, които се изказаха. Същото мога да кажа за трите писти за 2020 г. в тази област - ревизираната методология за разширяването, започването на преговори със Северна Македония и Албания, както и за предложенията, фокусирани върху силно икономическо развитие и върховенството на закона“, каза той.

Методологията бе ревизирана, след като на Европейския къвет през октомври 2019 г. това поиска Франция. Тогава Париж наложи вето върху даването на дата на Скопие и Тирана за преговори за членство.

Новите правила бяха одобрени от ЕК на 5 февруари. Сега Брюксел трябва да представи актуализирани доклади за напредъка на Северна Македония и Албания, каза хърватската държавна секретарка по европейските въпроси Андрея Метелко-Згомбич. Целта на хърватското председателство е въз основа на тези актуализации и на ревизираната методология да проправи пътя за информирана и всеобхватна дискусия с перспектива за положително решение за тези две страни.

Днешната среща бе подготовка за редовния Европейски съвет, който трябва да се проведе в Брюксел на 26 и 27 март.