Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Към настоящия момент „Булгартрансгаз“ ЕАД не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора за строителството на "Балкански поток". 

Това е официалното становище на държавната компания "Булгартрансгаз" по повод медийни публикации, че регистрирана в Белград руска компания ще строи българската част от трасето на т.нар. от правителството "Балкански поток", който де факто е част от продължението на "Турски поток" през България, Сърбия и Унгария. 

Публикациите твърдяха, че става дума за IDC (Infrastructure Development and Construction). Тази компанията беше основният изпълнител на трасето в Сърбия - обект, който е вече готов. Фирмата трябвало да изгради 100 км газопровод от границата със Сърбия през територията на България като подизпълнител на спечелилата обществената поръчка за строителството - саудитската "Аркад". 

Въпреки че официално отрича да е информирана за такова решение, "Булгартрансгаз" пояснява, че държавата не може да влияе на процеса по избор на подизпълнители. 

"Моля да имате предвид, че правоотношенията по договора за изграждане на обекта са между възложителя и изпълнителя, като съответно, както беше посочено, изпълнителят носи отговорността за изпълнението. В тази връзка възложителят няма право да влияе върху организацията на изпълнение, създадена от Обединение „Консорциум Аркад".

От държавното дружество напомнят и че към настоящия момент се работи на територията на 15 общини в пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби или 239,36 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км. Разнесените тръби по трасето са 139 км, от които са заварени 103 км.

Припомняме, че първият 11-километров участък от газопровода през нашата страна беше завършен преди месеци. Малко след това пък премиерът Бойко Борисов присъства на официалното откриване на "Турски поток" - първата тръба, която ще снабдява с газ Турция. Там премиерът продължи да настоява, че "Балкански поток" няма нищо общо с "Турски поток", а проектът бил единствено разширяване на нашата газопреносна мрежа. Въпреки това България все още чака санкцията на Европейската комисия по отношение на резервиваните количества за газопровода. Към момента близо 90% от количествата са резервирани за "Газпром", а европейските правила казват, че този процент трябва да падне до 50. 

Борисов: Газовата връзка с Гърция е ключова

Междувременно премиерът Борисов проведе днес среща с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Освен разпространението на коронавируса, икономически и културни въпроси, двамата са говорили и за енергетиката. 

Борисов за пореден път е обяснил колко е важна за България газовата връзка с Гърция. 

"Тя е от ключово значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа. Интерконекторът ще даде възможност и за внос на газ от LNG терминала на северното гръцко крайбрежие и планирания Източносредиземноморски газопровод", казал Борисов на своя колега. 

Коментари

 's picture

Бобо

Булгартрансгаз

Тия са там да плащат тръбопровода с нашите пари , не са там да знаят нещо .... а в случая се знае Матушката осен че се сдобива с газопровод ще гепне още кинти от изпълнението , за Ганю от цялата работа остава един голям Хей и липсата на три милиарда , но както се казва гарантирано от ГЕРБ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.