Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В разгара на разследването на испанското издание „Ел Периодико“ премиерът Бойко Борисов реши да използва профила си в социалните мрежи, за да се похвали с „положителни резултати“ от управлението си. Свързани не с какво да е, а именно с българите в чужбина.

Лошо няма. Освен едно – Борисов и екипът му, подготвил данните, са боравили изключително избирателно с фактите. Не че е за първи път, но тук сякаш нарочно са пропуснали да спазят елементарните правила на представяне, които преобръщат цялата картина.

Отделна тема е, че както обикновено, когато стане напечено, премиерът вади от ръкава си картата с „антикомунизма“.  Като за пореден път забравя многократно коментираните несъответствия в някои исторически „факти“, свързани с предците му, партийната му принадлежност и бившата му работа като охрана на Тодор Живков.

В този случай обаче по-интересното в поста на Борисов са числата, които представя, за да покаже колко добре управлява страната през последните 10 години. За целта той цитира данни броя на завърналите се у нас български граждани в три случайно подбрани от него години – 2012-а, 2015-а и 2018-а.

Графиката, разпространена от Бойко Борисов.

Представени по този напълно некоректен начин, данните от Националния статистически институт най-общо показват, че през 2018-а у нас са се завърнали повече българи, отколкото през 2012-а, което по думите на Борисов се дължи на неговите действия като ръководител на законодателната и изпълнителната власт.

Щеше да е прекрасно, ако беше вярно.

Каква е истината?

За съжаление на премиера подобно твърдение и поднасяне на данните съдържа най-малкото „голяма грешка“, макар да е по-редно да се нарече груба манипулация. Голямата грешка в таблицата е липсата на графа „Напуснали България“ в същите години. Казано по-простичко - важно е не само колко са завърналите се наши сънародници в определена година, но и колко други българи в същата тази година са решили да напуснат страната.

Графика с пълните данни за завърналите се и заминали българи по данни на НСИ.

Данните в сайта на НСИ са леснопроверими и са повече от категорични: нетната външна миграция не само не намалява, както твърди премиерът, но дори се увеличава почти двойно за периода 2012-2018 г. Ако през 2012-а напусналите страната българи са били около 14 000, а завърналите се - около 5000, то през 2018-а България са напуснали малко над 31 000 български граждани, а в нея са се завърнали, както отчита премиерът, малко над 16 000.

Обяснено още по-просто, ако от броя на напусналите извадим броя на завърналите се у нас българи, ще видим, че що се отнася до влиянието на външната миграция, населението ни днес се топи около два пъти по-бързо, отколкото в началото на периода, върху който се е съсредоточил Бойко Борисов. През 2012-а разликата между напуснали и завърнали се е минус 8676 души, а през 2018-а - минус 15 094 души.

Докога с тази опорка?

Спекулациите с броя на завърналите се у нас българи далеч не започват с конкретния неделен пост на премиера в социалните мрежи. Тя беше лансирана още по време на кампанията за европейските избори през миналата година, когато редица кандидати и партийни функционери от управлящата партия най-безцеремонно твърдяха, че "през 2018 година за първи път в България са се завърнали повече българи, отколкото са я напуснали".

Това напълно невярно твърдение беше пуснато в предизборните дебати по Българската национална телевизия от евродепутата Андрей Новаков, в Нова телевизия от еврокомисаря Мария Габриел, в различни партийни мероприятия от евродепутатката Ева Майдел и други. Най-скромна беше Лиляна Павлова, която заяви, че „броят на напусналите страната е равен на тези, които са се върнали“.

Около година по-късно Борисов явно е изоставил опорката, че „завърналите се са повече от напусналите“, но на практика спекулира със същите числа, като този път разглежда само броя на завърналите се, без да коментира колко са напусналите.

Още малко числа

Всички тези данни, разбира се, се потвърждават и от специално изготвения доклад на НСИ за демографската ситуация в страната през 2018 г., публикуван през април м.г. В раздел „Естествен и механичен прираст на населението“ от НСИ посочват:

"През 2018 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на страната е намаляло с 46 329 души. През 2018 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. Коефициентът на естествения прираст е -6,5% (-4,1% в градовете и -13,5% в селата), като средно за Европейския съюз този коефициент е далеч по-малък: -0,4%."

Или казано иначе, демографската картина в страната става още по-лоша, ако добавим към сметките не само механичния прираст (нетното салдо от външната миграция – заселени и изселени), а и разликата в естествения прираст - новородени и починали.

Още един важен детайл, който определено не е в полза на управляващите: населението на страната най-вероятно намалява дори по-бързо, отколкото този процес може да бъде уловен от официалната национална статистика. Този проблем лъсна най-ясно през 2018-а, когато се получи голямо разминаване между данните на НСИ за напусналите страната българи и данните на статистическата служба на Германия за имигрантите от България. Оказа се, че нашата държава има данни за около 32 000 души, които общо са емигрирали през 2017-а, като 7000 от тях – в посока Германия. В същото време на немска земя са регистрирани 83 000 нови български имигранти през същата година.

Важно е да се знае, че статистиката се изготвя от НСИ на база заявления на гражданите за промяна на настоящия адрес от чужбина в страната и обратното. Напълно възможно е обаче много от трайно напусналите България, за да търсят препитание в чужбина, да забавят с години заявката си за промяна на настоящия адрес - докато се установят на сигурно място, докато придобият легален статут и ако изобщо генерално не са загубили желание да си имат вземане-даване с българската държава, както често се случва.

И все пак Бойко Борисов е прав за едно - днес в Европа няма стена, а българските граждани са свободни да търсят по-добър живот извън родината си.

Засега много повече от тях предпочитат да напускат управляваната едно десетилетие от него страна, отколкото да се завръщат в нея.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Коментари

D D's picture
D D
KlubX

Абе и вие манипулирате нагло

Ако погледнем изнесени от вас данни, ясно се вижда, че тенденцията при съотношението "напуснали" - "завърнали се" намалява в полза на завърналите се. Цифрите се следните: 2012 - 29%, 2015 - 44%, 2018 - 51% Авторът да се запише на курсове по математика или да лъже по-малко!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Ако през 2012 г. си имал

Ако през 2012 г. си имал заплата 1000 лв. и са ти удържали 21% данъци т.е. 210 лв., а през 2018 г. на същите 1000 лв. са ти удържали 51 % данъци т.е. 510 лв. през 2012 г. или през 2018 са ти оставали повече пари? Това, че си неграмотен е повече от ясно, но търси психиатър още днес, защото утре ще е твърде късно!
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Допълнение:

Напусналите в последните 10 г. България все още се водят българи, защото при последното преброяване са били още тук. Отрицателният прираст се смята без тези да се в сметката. Сега само гледай каква мълния ще падне на следващото преброяване, когато към измрелите се прибавят и избягалите. Да не се окаже, че вече сме под 5 милиона? Венец за управлението на Тиквеника...
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Борисов е най-безокият и

Борисов е най-безокият и нагъл лъжец, който се е появявал някога в българската политика. Дори средно умните в България вече знаят изхода от неговите лъжи - Терминал 2, горко на примитивите безучастни към манипулациите му.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.