Шести смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран днес в Италия, а броят на заразените в страната надхвърли 200, предадe Ройтерс, цитирана от БТА.

Ръководителят на италианската служба за гражданска защита Анджело Борели съобщи днес, че е починал 88-годишен пациент от северната област Ломбардия.

Останалите петима починали в Италия от вируса Ковид-19, също са с възрастни хора. Поне трима от тях са имали сериозни други заболявания, отбелязва Ройтерс.

Броят на заразените с вируса в Италия е достигнал 219, съобщи още Борели. Той допълни, че 23 от пациентите са в реанимация.

Първият европеец, починал вследствие на коронавируса беше Адриано Тревизан, 78-годишен пенсионер, един от заразените в северната област Венето. Той е умрял снощи след десетина дни хоспитализация заради друго заболяване. Дал е положителен тест за коронавируса след хоспитализирането му, съобщи регионалният президент на Венето - Лука Дзая, цитиран от агенция АНСА и телевизия РАИ.

Първият починал в Европа беше 80-годишен китайски турист от провинция Хубей, пристигнал във Франция на 23 януари, който почина в Париж на 14 февруари. Този смъртен случай беше първият извън Азия, първият в Европа, както съобщи бившата френска министърка на здравеопазването Аниес Бюзен, припомня АФП.

Тази сутрин в Ломбардия бяха потвърдени най-малко 14 нови заразени - първите случаи чрез вторично инфектиране.

Първият случай в този клъстър беше 38-годишен италианец, който беше в болница в критично състояние. Той вечерял със свой приятел, върнал се от Китай на 21 януари, без да покаже симптоми на заболяване, който сега е поставен в изолация и е дал положителен тест за наличие на антитела.

Съпругата на 38-годишния пациент и негов приятел, който членувал в същия спортен клуб за бягане като него, също са дали положителен тест за вируса. Трима пациенти в болницата в Кодоньо, където той постъпил с грипоподобни симптоми на 18 февруари, също са инфектирани, както и пет сестри и лекари.

Освен това вчера са показали положителен тест други трима възрастни хора, които посещавали същото кафене като бащата на 38-годишния бегач, съобщи Галера.

Болницата в Кодоньо затвори спешното си отделение и предприе мерки за дезинфекция. Продължават изследванията на лекаря, който направил домашно посещение при 38-годишния пациент, както и на 120 души, с които той е работел в изследователския отдел на "Юнилевър" в Казалпустерленго (Казал), добави Галера.

Министърът на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца заяви, че Италия сега е свидетел на същия вид "клъстър" като във Франция и Германия. Той подписа заповед съвместно с регионалния президент на Ломбардия за мерки за ограничаване на клъстъра в рамките на 10-те засегнати досега градчета: Кодоньо, Кастильоне д'Адда, Казалпустерленго, Малео, Фомбио, Бертонико, Кастелгерундо, Теранова дей Пасерини, Сомаля и Сан Фиорано.

Градчетата, всяко с около 10-15 хиляди жители, се намират на около 60 км югоизточно от Милано. Заповедта спира публичните събирания, търговските и бизнес дейности, спортните събития, учебните занятия и посещенията в детски градини и всички развлекателни дейности в целия регион, съобщи Сперанца.

Той защити предпазните мерки, взети досега в Италия, като подчерта, че тя остава единствената европейска страна, забранила полетите от и до Китай, Хонконг, Макао и Тайван. Агенцията за гражданска защита междувременно проучва кои военни обекти, хотели или други структури биха могли да служат като места за изолация, ако се наложи.

"В други части на света, както и в Китай, беше доказано, че тази система (на самизолаиця) помага съществено за блокиране на разпространението", каза президентът на област Ломбардия Атилио Фонтана. "Но не бива да се поддаваме на паника", добави той.

Обединеното кралство пък започна да репатрира британците от круизния кораб "Даймънд принсес", поставени под карантина в Йокохама заради епидемията. Можем да потвърдим, че евакуационният самолет е излетял от Япония с 32-ма пасажери - британци и европейци, и ще кацне рано тази сутрин, съобщи в туитър Форин офис, цитиран от Франс прес.

На борда на чартърния правителствен полет са също лекари и представители на властите. Самолетът ще кацне във военната база Боскъм Даун близо до Солзбъри в Южна Англия и оттам пасажерите директно ще бъдат отведени в карантинни съоръжения за 14-дневен срок, предаде Ройтерс.

БТА