Растат страховете, че епидемията от пневмония, причинявана от новия коронавирус в Китай, може да се превърне в пандемия, т.е. да обхване целия свят, предаде днес Ройтерс. Рязко се увеличи броят на заразените в Иран, Италия и в Южна Корея.

Според БНР жертвите на коронавируса в Италия вече са 7.  

Властите в Сеул признаха, че не успяват да ограничат разпространението на вируса в най-засегнатата провинция - Дегу - и очакват скоро той да плъзне в цялата страна. Южна Корея съобщи за 70 нови случая, което увеличи общия им брой на 833. 

Иран, който обяви първите си два случая в сряда, днес каза, че те вече са станали 43, като осем са имали смъртен изход. Повечето от тях са в района на свещения шиитски град Кум.

В Близкия изток Бахрейн съобщи за първия си случай, три има вече в Кувейт. Саудитска Арабия, Кувейт, Ирак, Турция, Пакистан и Афганистан наложиха ограничения на пътуванията и на имиграцията от Иран. Афганистан обаче обяви своя първи случай днес в западната гранична провинция Херат - свързан с човек, който наскоро е бил в Иран. 

Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс, каза, че вече няма процедура за обявяване на пандемия и че остава в сила обявеното от нея по-рано положение на международна тревога. СЗО от седмици повтаря опасенията си, че заразата може да стигне до страни със слаби здравни системи.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран каза, че ще разговаря с колегите си от страните в ЕС, за да обсъди как най-добре да реагират на възможна епидемия в Европа, след като Италия докладва за над 200 заразени, сравнени с три преди миналия петък

 

Китай, откъдето тръгна заразата, отложи редовната годишна сесия на своя парламент и съобщи, че ще забрани търговията с дивеч. Вирусът се разпространи първо от нелегален пазар за животни и дивеч в град Ухан в края на миналата година. В същото време 20 провинциални администрации, включително в Пекин и Шанхай, за първи път отбелязаха нула нови случая на зараза - най-добрия резултат от началото на епидемията.

Шест провинции отмениха най-строгите ограничения за пътуване. Като се изключи провинция Хубей, епицентърът на заразата, континентален Китай, докладва за всичко 11 нови случая. Общо заразените в страната са 77 000, а починалите - над 2500, предимно в провинция Хубей.

СЗО: Не може да се говори още за пандемия

Коронавирусът не е достигнал равнището на пандемия, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

"За момента не сме свидетели на неконтролирано разпространение на този коронавирус по целия свят и не сме свидетели на тежки заболявания или смърт в големи мащаби", посочи Гебрейесус на пресконференция. "Това, което виждаме, са епидемии в различни части на света", добави той, като посочи, че броят на случаите на предаване на заразата в Китай намалява от началото на февруари. Това доказва, че вирусът може да бъде поставен под контрол. Новият вирус обаче "има потенциал да причини пандемия", подчерта генералният директор на СЗО, цитиран от ТАСС.

"Трябва да се фокусираме върху сдържането му, като в същото време се подготвяме за глобална пандемия", добави Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

Големият процент на смъртните случаи в Иран може да означава, че се откриват само тежките случаи, а не леките инфекции скоро след заразата, заяви директорът на спешната програма на СЗО д-р Майк Райън. Той добави, че екип на Световната здравна организация ще пристигне в Иран утре.

Черен понеделник на борсите

Основните индекси на водещите европейски фондови борси отчетоха тежки загуби и редица анализатори нарекоха днешния ден "черен понеделник", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Разпространението на новия коронавирус извън Азия породи силно безпокойство и страх, че ако се стигне до пандемия, тя ще има сериозно отрицателно въздействие върху световната икономика, предаде Франс прес.

Парижкият индекс САС 40 изгуби цели 3,94 процента и затвори на равнище под символичния праг от 6000 пункта, понижавайки се до 5791,87 пункта.

Франкфуртският DAX се сви с 4,01 на сто до 13 035,24 пункта в края на сесията.

Лондонският FTSE-100 се понижи с 3,34 на сто до 7156,83 пункта.

Миланската фондова борса отчете най-тежките загуби днес, след като Италия съобщи за драконовски мерки за овладяване на разпространението на коронавируса на нейната територия заради скока на броя на заразените и шестте смъртни случая. Нейният основен индекс FTSE Mib изгуби 5,43 процента и закри на равнище 23 427 пункта.