Премиерът Бойко Борисов постави две нови искания пред европейските лидери, докато се обсъжда бюджетът на ЕС за 2021-2027 г.

• 1. Емисиите, когато се търгуват, да останат в бюджета на държавата, а да не се превхвърлят към ЕС;

• 2. Да бъдат предоставени допълнителни пари по новия параграф 64. Те са за най-бедните райони, които имат БВП, по-нисък от средния на ЕС, и в които има обезлюдяване. И на двете условия отговаря Северозападният район на България, който е и най-бедният в цялата общност.

Парите, които министър-председателят иска, са от резервите, оставащи винаги в такива случаи. По никакъв начин това не значи, че България ще прави отстъпки в други области, изтъкна Борисов в отговор на въпрос на Клуб Z.

Страната ни ще настоява да не бъдат орязвани средствата по кохезионните фондове и по Общата селскостопанска политика (ОСП).

Търговията с емисии е едно от направленията, откъдето председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага страните да внасят пари в хазната на ЕС. Така според него ще бъде поне частично запълнена дупката от вноските на страните членки, която ще зейне след напускането на Великобритания.

Новата четворка и каре с Урсула и Шарл Мишел

„Новата четворка се втвърдява. Те искат бюджетът да е 1 процент като вноска. А сметките са правени за 1,06 или 1,07 на сто“, допълни Борисов.

Става дума за Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. Тези страни настояват да бъдат запазени отстъпките от вноските им. На подобна позиция е и Германия.

Преговорите не са само за парите. Според Борисов всички искат повече, но си поставят и все повече приоритети – иновации, киберсигурност, обща европейска отбрана, Фронтекс и т.н.

„Не съм оптимист, че днес ще се разберем. Но изказването ми ще бъде чисто геостратегическо. Да започнем с политиките, които най-много плашат хората – миграцията, защитата на външните граници", каза Борисов.

.Извънредният Европейски съвет, който обсъжда Многогодишнаата финансова рамка (МФР), започна вчера, но няма краен срок. Много е вероятно лидерите да не се разберат и днес.

Накрая Борисов коментира и създадените нови групи:

„Вече се разделяме на нова четворка, Вишеградска четворка, тройката на балтийците. Дето се вика, почваме да търсим някого за каре. Дори се пошегувах с Урсула (фон дер Лайен – б.р.) и Шарл Мишел, да ме включат – искам да съм с Германия, Белгия, Франция..."