„Хайде да зададем въпроса така, както е. Кой е казал, че се отказваме от чакалнята за еврозоната?“

Това бе отговорът на премиера Бойко Борисов на въпроса какво е наложило да се откажем да влезем по-рано във валутния механизъм ERM II. Новината беше съобщена по-рано днес от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домброскис, който каза, че това е по искане на правителството ни.

Той говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в Европейския съвет.

Президентът Радев каза в изказването си да питаме Португалия как са им се вдигнали цените, какви проблеми са имали за еврозоната. БСП вдигна вой в парламента до небето, че едва ли не правим нещо извънредно. А ние като държава сме подписали договор за присъединяване към ЕС, където сме поели ангажимент да приемем еврото. Ясно и точно казано“, посочи Борисов.

Според него както Зеленият пакт, така и еврозоната са вземане на решения за десетилетия напред. Той казал на КНДСБ, че не е правилно такова решение да бъде взето от един човек, од една партия, от един министър.

Затова просто малко забавяме темпото, - каза премиерът. - Кой е казал да се откажем? И разказах много добре предимствата – намаляване на лихми по кредити, Европа на две скорости, стабилност на банковата система. Изброих всички предимства, за които съм говорил досега. Само че вие от всичкото сте взели само изречението „Отказват...“ И анонсът ви е „Откаввате ли се“ Не.“

Борисов иска само национален консенсус - всички да разберат, че това е доброто на държавата, а не за партия лии човек. Така той иска също да се създаде Зелен съвет и в работна обстановка да бъде уточнено кой какво ще прави, кое е изгодно. И след години на експертиза да бъде взето решение.“

Самият Борисов бил много доволен след изказването си да разбере, че има и други партии вдясно.

Канеха Стив Ханке, всички да кажат нещо лошо за еврозоната, да изляза аз виновен, като на инат. В момента казах: По-полека, по-полека. Има една такава песен на Стефан Вълдобрев. Изведнъж чувам тази сутрин колко вече е хубаво. Чувам за еврозоната. Такава подкрепа не съм очаквал“, каза Борисов.

Той отново попита журналистите, както и преди две седмици, има ли държава с евро, която да е по-зле.