Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев, който изобщо е станал президент по стечение на обстоятелствата, е поругал паметта на Апостола на свободата, като е повел шествие от "полумаргинали", "организирани наемници", "организирани агиткаджии", които "преминават в периферията на кримиконтнгента".

Това обвинение в обобщение прозвуча от трибуната на Народното събрание и без изненада бе отправено от ГЕРБ. Депутатът от управляващата партия Тома Биков изчете декларация от името на парламентарната група, посветена на вчерашната изява на държавния глава по повод възпоменателната церемония за 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Радев се включи в шествие, обявено като поход за поднасяне на венци на Паметника на Апостола, което обаче заприлича на митинг на БСП и в подкрепа на самия Радев.

На тази дата си спомняме заветите на Апостола на свободата. Нито един български политик през 140 години нова история не се осмели да оскверни това свято за всеки българин място, заяви днес Биков. И допълни, че традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение вчера е била поругана от организирана агитка с полумаргинали и организирани наемници. Под егидата на президента.

Биков изброи и някои от другите участници в шествието - познати лица от близкото минало - Александър Томов, Красимир Премянов, Васил Василев, и ги определи като "организирани агиткаджии, които преминават в периферията на криминалния контингент".

След което продължи по адрес на Радев: за три години предложил на обществото само "пошлост, дребнавост, политическа неграмотност".

"Липсата на мъжество, липсата на разум и опит обезсмислиха обединяващата роля на институцията и я превърнаха в инструмент за политическата пропаганда. Вчера Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. Стана тартор на партийна агитка. За парламентарната група на ГЕРБ ще остане такъв до края на мандата си!", даде заявка депутатът от управляващата партия.

След което призова "всички отговорни политици и парламентарни групи остро да се разграничат с политическите злоупотреби на Румен Радев с паметта на Апостола". А от самия президент от групата на ГЕРБ настояват за извинение "за безпрецидентния гаф, в който въвлече институцията".

"Не искаме извинението му за себе си, а за всички, които пазят спомена за националните ни герои", допълни Биков.

И завърши със:

"Да не позволяваме България да се превърне в заложник на страха и личните драми на президента, станал президент по стечение на обстоятелствата. Властовата му амбиция и аматьорска самонадеяност ще се платят от цялото общество. България не е учебна площадка за политически аматьори, а е родината на Левски."

Да защити президента, издигнат за такъв от БСП, на трибуната излезе Драгомир Стойнев. Стойнев раздели вчерашните събития на две - шествие и освиркване.

"Шествието е право на президента и никой не може да му забрани. Пряко избран е от гражданите и има право да ги води, да разговаря с тях, да слуша неволите им. Но на вас проблем ви е защо не хвали правителството", заяви Стойнев. 

И се обърна към ГЕРБ с обвинението, че обижда хората – дали са били маргинали, дали хора от миналото, които едва ли не нямат морал. 

"Освиркванията – доколкото си спомням, именно президентът призова да не се освиркват политици на този ден. Но трябва да си зададете въпроса защо българските граждани ви освиркват. Вината я търсете във вас, а не в президентската институция", посочи още депутатът от БСП.

И заподозря, че "тази ярост и злоба срещу една институция" е, защото според социолозите е единствената в страната, за която положителният рейтинг е по-голям от отрицателния.

Стойнев припомни и за това, че президентът (2012-2017) на ГЕРБ Росен Плевнелиев "даде началото", като още в първите дни от мандата на кабинета "Орешарски" сне доверие от правителството. "Къде бяхте тогава да говорите за разединението на нацията?", попита Стойнев.

Малко по-късно коментар по темата дойде от самият президент Румен Радев. 

"Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление."

Ключови думи

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Политическият убиец и неговата жертва?!

2020 Българи юнаци, българи простаци, с нито едно от тези имена няма да ви нарека, защото вие, българи, не сте живи човешки същества, вие сте вкаменелости без сърце и без душа. Правите преклонение пред паметника на Левски физически, но никой не знае на кого се прекланяте – на нашия Апостол, или на неговия политически убиец генерал Игнатиев . Доказано е, че Левски е странял от руския царизъм като дявол от тамян заради задължителното поробване на България от руснаците след нейното освобождение от турско. Така и стана. Ето, сега РУСИЯ ни пречи да влезем в зоната, за да продължаваме да сме най-бедната държава в ЕС. Левски не обичал нито един поробител, но най-силно руския царизъм, защото Русия си заплюва Балканите и световния Цариград и ръмжи, когато някоя западна сила прояви интерес към тези теритирии, които тя след женитбата на Великия руски княз Иван Трети Василевич с византийската принцеса Зоя /София/през 1472 г, счита, че й принадлежат като наследство от Византия. До кога, български вкаменелости, ще измъчвате Левски в гроба? Докато не изтриете името и паметниците на Игнатиев от българското землище, а също така и на Аксаков, за нашия Левски няма да има покой! САМИ, БЪЛГАРСКИ ВКАМЕНЕЛОСТИ, си отговорете на въпроса: Радев, Борисов, Йотова, Караянчева, Цецка Цачева, Ал. Томов, Малинов, Сидеров, Фандъкова, Цветанов, Делян Добрев и подобни на кого се прекланят – на политическия убиец Игнатиев, или на жертвата Левски? Кой е поруганият? Разбира се, жертвата Левски и честният, и патриотичен български народ!
 's picture

Petyo9

Ще Ви припомня,

г-н Биков, че Румен Радев изобщо НЕ Е станал президент по стечение на обстоятелствата, а с активната помощ на Бойко Борисов в съгласувания с ген. Решетников план. Припомням Ви (явно времето е заличило спомена в главата Ви), че Бойко Борисов до последния възможен момент отлагаше обявяването на кандидата на ПП ГЕРБ за президент на Република България, с което целенасочено провали изборната кампания - който и да беше кандидатът (с изключение, може би, ако беше Росен Плевнелиев). И когато повече не можеше да протака и беше длъжен да оповести кой е кандидатът, името което произнесе (Цецка Цачева) хвърли в слисване и потрес както герберите, така и техните симпатизанти, а също и техните врагове. Така (според математическата логика) "ЗА" Румен Радев са гласували около 280 000 избиратели, които на последните пет избори са гласували "ЗА" ПП ГЕРБ. По този начин, г-н Биков ПП ГЕРБ и нейния виден държавен и партиен ръководител - Бойко Методиев Борисов изпълниха планът на ген. Решетников. А където има план - няма "стечение на обстоятелствата".

ДПС се гаври

Аз да припомня, че за президент ГЕРБ издигнаха най-неизбираемия кандидат, който после като лидер на листа в родния си град дори не можа да влезе депутат. Къде е Цецка сега - като правосъден министър взе подкуп под формата на отстъпка за апартамент и и се размина затвора. Сега се изниза като Фидосова и Делян Добрев. Може и Радев да е избран с подкрепата на ГЕРБ за да реанимират чрез социолози мъртвото БСП, но едно е факт - Радев е единствения който си отваря устата публично против мафията. Къде заглъхна ДБ? Колко повода за протести имаше, къде се свряха?

ДПС се гаври

Разбирам да не бяха отцепили района около паметника дори за деца и да имаха повод да обвиняват Радев а то какво стана - робите не ги допуснаха и после пак робите излязоха виновни. Най-удобно така - борят врага пред монитора като мен. Мишки до една.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.