Спирането на войната в Донбас остава приоритет и за държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, и за неговата администрация, заяви на първия си брифинг днес новият шеф на кабинета Андрий Ермак, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Украинското външно министерство и другите държавни структури ще продължат да работят на срещите в Минск за уреждане на конфликта, "защото за момента няма нищо по-важно от това", подчерта той той.

Киев е готов да изпълни всичко, договорено на парижката среща на върха на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Германия, Франция) през декември, изтъкна Ермак.

"Имаме ясен план какво трябва да стане, за да може в края на октомври да има избори на цялата територия на Украйна", включително в Донбас, заяви той.

Остава неизменна обаче позицията на Украйна, според която е невъзможно да бъдат произведени избори в Донбас, без да бъде предаден на Киев контролът върху отсечката от държавната граница, отделяща Русия от сепаратисткия регион, подчерта шефът на президентската администрация.

"Според украинското законодателство не може да се организират избори, ако на територията има каквито и да било чуждестранни групировки, каквито и да било незаконни въоръжени хора и границата не е под контрола на правителството на Украйна. Това е записано в украинското законодателство, а ние планираме избори, които стопроцентово да отговарят на украинското законодателство", обясни Ермак.

Президентът Зеленски е готов да се срещне с руския държавен глава Владимир Путин, ако стане необходимо, но засега не се водят преговори за такава среща, каза Ермак, запитан от журналисти дали двамата лидери може да разговарят преди насрочения за април форум на "Нормандската четворка".

Офисът на украинския президент ще бъде гарант за свободата на словото и за независимостта на медиите в страната, обеща новият началник на президентската администрация.

"Без медиите властта няма как да стане по-добра. Длъжни сме и искаме да признаем това", заяви Ермак