"Космическите сили" на САЩ ще бъдат разработени с помощта на бюджет от 15 млрд. долара, показват новите планове на предложения от Белия дом бюджет за отбрана на САЩ, съобщи TechCrunch.

С тези пари ще се финансират поредица от мисии и значително увеличен персонал - от около 150 души в момента до 10 000 в рамките на няколко години.

Общият бюджет за отбрана е $705 млрд., като новите средства за новите "Космически сили", за пръв път отделени от Военновъздушните сили през миналата година, идва основно именно от там. 

За какво ще отидат те обаче, и какво ще представляват мисиите и задачите на 8-мата униформена служба на САЩ все още не е ясно - президентът Тръмп никога не я е представял в детайли. Засега е ясно, че ще има поне три мисии по пращане на военни в космоса за цели, свързани с националната сигурност, две изстрелвания на сателити, и проект за разработване на космическа система за засичане на ракети.

15 милиарда са около 60% от бюджета на НАСА, който разбира се няма нищо общо с отбраната. Разбира се, финалният бюджет трябва да бъде одобрен от Конгреса. Въпреки мнозинството от демократи там, се смята, че новият бюджет вероятно ще бъде приет, тъй като в общи линии просто отделя някогашната "Космическа команда" в отделен клон на американската армия. А заложените проекти са били планирани и преди 2019 г.