Датски вестник отказа да се извини на Китай за сатирична карикатура, посветена на новия коронавирус, убил вече повече от хиляда души, предава телевизионният канал "Франс 24", цитирана от Фокус.

Карикатура, публикувана във вестника Jyllands-Posten, показва модифицирано китайско знаме. Жълтите звезди, разположени в горната лява част, се заменят върху него с рисунка на новия коронавирус.

Китайското посолство в Дания нарече карикатурата оскърбление към Китай, което обижда чувствата на китайския народ.

Посолството заяви, че карикатурата нарушава етичната граница на свободата на словото и поиска вестникът и карикатуристът Нилс Бо Божесен "да се упрекнат за грешката си" и публично да се извинят на китайския народ.

Във вторник главният редактор на Jyllands-Posten Якоб Найбро заяви, че вестникът не е имал намерение да се подиграва на ситуацията в Китай, но изданието отказа да се извини.

"Не можем да се извиним за това, за което не смятаме за правилно. Не сме имали намерение да унижаваме или да се надсмиваме и не мислим, че тази рисунка го прави", заяви Найбро. - "Доколкото разбирам, става въпрос за различни култури и възприятия".

Няколко датски политици подкрепиха изданието, а премиерът Мете Фредериксен заяви, че "В Дания имаме свобода на словото и изразяването. Включително и на изображенията".

Jyllands-Posten вече е бил в центъра на друг скандал. През 2005 г. изданието публикува няколко карикатури, изобразяващи пророка Мохамед, което впоследствие доведе до бурни протести в някои мюсюлмански страни.