Най-малко 20 души бяха убити в събота в град Накхон Рачасима, Североизточен Тайланд, след като тайландски войник откри стрелба.Това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на полицията, съобщава БТА. Има и най-малко 31 ранени.

По-рано днес 32-годишен ефрейтор, идентифициран като Джакрапант Тхома, първо застреля своя командир и двама войници във военна база, след което избяга с автомобил. След като уби няколко души на произволни места в града, включително военни в базата си, той нахлу в местен мол и откри огън по клиентите. След което взе 16 души за заложници.

Силите за сигурност обградиха сградата, щурмуваха я и помогнаха на десетки хора да избягат оттам. От полицията съобщиха, че молът вече е обезопасен и че вътре няма повече трупове на жертви, съобщи министърът на здравеопазването на Тайланд Анутин Чарнвиракул. Той обаче не каза какво се е случило със самия нападател.

Стрелецът държеше заложниците на четвъртия етаж на търговския център "Терминал-21".

По данни на местната медиа "Тхайрат" стрелецът бил поместил по-рано днес в профила си във фейсбук съобщение, че "Смъртта е неизбежна за всички". Имало и снимка на ръката му, стиснала пушка.

Полицейски говорител по-рано съобщи, че войникът е стрелял на няколко места из града, отстоящ на над 250 км от столицата Банкок. Той убил двама души в жилищна сграда в града, след което се върнал в казармата, за да вземе друго оръжие.

Стрелецът предавал на живо по Фейсбук действията си, но впоследствие страницата му беше блокирана. Има данни, че той е бил разгневен във връзка с имотна сделка. Има данни, че преди нападението войникът е писал в социална мрежа несвързани обвинения в корупция.

Подобни кръвопролития са голяма рядкост в Тайланд с изключение на най-южните райони, където от десетилетия оперират бунтовници, отбелязаха информационните агенции.