Правосъдният министър Данаил Кирилов отправи до Висшия съдебен съвет предложение да освободи посочения от САЩ като корумпиран съдия от Спецсъда Андон Миталов.

Мотивът е чл. 129, т. 3, т 5 предложение последно от Конституцията - поради накърняване престижа на съдебната власт. Въпросният текст гласи, че дори магистрати със статут на несменяемост, подлежат на освобождаване при:

"... тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт."

Миталов се оказа посоченият от Щатите български държавен служител, за когото имало сериозни съмнения за корупция. Той бе обект на проверка от Инспектората - затова че, докато Николай Малинов е имал забрана да напуска страната, временно е изменил тази мярка, за да получи Малинов държавна награда в Русия. Инспекторатът обаче се произнесе, че дори няма основания за проверка. Самият ВСС вчера се събра извънредно във формат Съдийска колегия, но само се поинтересува за повече данни.

Кирилов пише до висшия колективен орган на съдебната система:

"През изминалата седмица публично се обяви изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за налагане на забрана за влизане в САЩ заради "участието му в сериозна корупция" на съдията... Миталов...

... Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ... "

Той припомня в мотивите си и причината, поради която Сотир Цацаров поиска проверка срещу Миталов още през есента:

"Еднократното разрешение за напускане на страната (от Малинов) е направено, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу този отказ.

... И (съдията) е "иззел" компетентността на водещия досъдебното производство орган." (т.е. - прокуратурата, б.р.).

Макар че Инспекторатът се произнесе, че действията на съдията влизат във функционалната му компетеност, Кирилов смята друго, поднасяйки следното правно съждение:

"В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност..." 

И още:

"Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняване престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност."

Министърът цитира правото си според чл. 130в на Конституцията, а именно - че "може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи".

Междувременно днес от Външно министерство публикуваха отговор на питането на председателя на ВКС Лозан Панов за съдия Миталов. Оттам обещават пълно дипломатическо съдействие:

"На 7 февруари 2020 г. Министерството на външните работи получи писмо от Председателстващия съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Лозан Панов, което съдържа решение на ВСС. Съгласно една от точките на решението съдийската колегия на Висшия съдебен съвет чрез МВнР би желала да получи от американската страна допълнителна информация относно оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд.

Молбата на Висшия съдебен съвет ще бъде незабавно доведена до знанието на Държавния департамент на САЩ по дипломатически път."

От вчера Миталов е в болнични, а пред Клуб Z Мариета Райкова - председател на Спецсъда, в който той правораздава, каза че "всъщност се ползва с много добро име".