С думите – „не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а свободна личност“, авторитетният професор по белодробни болести и пулмолог д-р Коста Костов обяви, че напуска Съюза на българските журналисти (СБЖ). Проф. Костов е основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“. Своето решение той обяви в социалната мрежа, а повод за него липсата на отношение на организацията след думите на премиера Бойко Борисов, с които нарече репортери "мисирки".
Ето и позицията на проф. Костов. 

"Уважаеми членове на СБЖ,

От днес, 06.02.2020 г., този свещен ден за България, в който сме загубили без народна съпротива най-великия си сънародник, напускам СБЖ и не желая да бъда считан повече за част от съюза.

В последните години, заради няколко почтени приятели и в качеството ми на главен редактор на списание INSPIRO, което издавам от 2008 година, бях мотивиран да стана член на съюза на българските журналисти. Очаквах, че чрез привличането на нови членове, СБЖ ще се отърси от летаргията и крайният консерватизъм и ще поеме по нов път, който ще разкрие нови възможности за неговите членове за добри дела. Не би!

Разочарованията ми от бездействието на СБЖ по редица проблеми на обществото и съсловието, които се наслагваха в годините, достигнаха своя зенит в последните часове, очаквайки безнадеждно остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол.

Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете й да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта."