На днешното си заседание Столичният общински съвет ще гласува финалния бюджет на София за 2020 г.

Той бе представен в края на 2019 г. от кметицата Йорданка Фандъкова на стойност 1,703 млрд. лв., но след предложения на коалиционните партньори и общественото обсъждане бе увеличен с 20 млн. лв.

Основни компоненти на бюджета са делегираните държавни дейности в размер на 555 млн. лв. и собствени приходи от 782 млн. лв. Това е с 57 млн. лв. повече от прогнозираните приходи спрямо миналата година, При данъчните приходи се очаква увеличение в размер на 36 млн. лв. и те да достигнат 388 млн. лв. При неданъчните очакваме 393 млн. лв. приходи или 21 млн. лв. увеличение.

Това е свързано със спорното решение на Фандъкова за увеличаване на местните данъци - по-точно върху сделките с имоти и данъците за МПС, които бяха увеличени с между 5 лв. и 40 лв. годишно според еко-категорията на автомобила. При данък МПС се очакват приходи от 114 млн. лв., при данък недвижими имоти 112 млн. лв. и данък възмездно придобиване 153 млн. лв.

Капиталовата програма на общината е 475 млн. лв., а това е с 4 млн. лв. повече спрямо първоначалния вариант, който е бе дискутиран и представен. Това увеличение обаче не е в следствие на общественото обсъждане, а на преходни проекти между миналата и сегашната година, по чието изпълнение, разплащания и оценка обикновено се работи до последния момент в края на годината. От оперативни програми ще дойдат 261 млн. лв., а собствените приходи ще бъдат в размер на 214 млн. лв.

Фандъкова заяви, че практически 80% от бюджета засяга екологични политики - визирайки комплексно мерки като по-екологичен градски транспорт, строителството на метрото, от което се очакват нови 8 км тази година, миенето на улиците, в т.ч. през зимата и пр. Тя обеща и нови мерки и методи за по-добра чистота на въздуха в столицата, което бе основна тема през последните студени месеци.

28 млн. лв. от средствата в бюджета ще отидат за озеленяване. Ще се създадат два нови парка – в кварталите „Овча купел“ и „Лозенец“, довършване на проточилия се ремонт на „Западен парк“ и входа му откъм „Люлин“, и ремонт на „Северния парк“ откъм ул. „Народни будители“; ремонт в парка „Заимов“ и парк „Дружба“.

Общината ще кандидатства и за безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. за възстановяване на Борисовата градина в историческия ѝ вид.

Новият бюджет предвижда и най-малко 10% увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в общинските детски градини и училища. По-високи заплати ще имат още учители, социални работници, и работещите в транспортните дружества и общинските театри.

Третата линия на метрото, която бе отложена за пореден път преди дни, също остава сред водещите цели на общината. 170 млн. лв. пък са предвидени за обновяване на пътната инфраструктура, 134 млн. лв. - за подобряване на градския транспорт. Това ще включва нови електробуси и по-добра организация на линиите в града.

За ново строителство в столицата са предвидени 61,4 млн. лв. - за 16 детски градини, 6 училища и 2 ясли. Те ще са със собствени средства, общината ще защитава за държавно финансиране проекти за още 4 училища и 7 детски градини за 40 млн. лв.

Малко над 48 млн.лв. са заделените средства за социални дейности. Те ще бъдат похарчени за покриване на разходите за поддръжката на социалните домове, бюрата за социални услуги, трапезариите и програмата „Асистент за независим живот“. През тази година се планира и разкриването на 9 нови социални услуги в Столичната община.

ГЕРБ и ВМРО имат нужното мнозинство, за да приемат бюджета въпреки критиките на опозицията.