Властите продължават с акциите срещу нерегламентираното разпространение на телевизионни програми. След като миналата седмица бяха ударени кабелни оператори в Кърджалийско, с което лично главният прокурор Иван Гешев си спечели благодарствено писмо от социацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), днес ГДБОП се похвали с мащабна операция и в София, Варна, Бургас и Айтос. Установено е било "пиратско" подаване на сигнал до над 30 000 абоната, съобщават от пресцентъра на МВР. 

Съобщението е придружено и с видео кадри от акцията.

Проверени са шест дружества, като е установено нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите. Констатирано е било разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители, като над 30 000 е броят на клиентите на всички проверявани дружества, които са получавали пиратирания сигнал.

От 17 адреса в четирите града - София, Варна, Бургас и Айтос - са иззети множество документи и компютърно-информационни данни, свързани с дейността им, в това число финансовата им дейност. Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1 700 000 лв., посочват още от МВР.

По случая са образувани 6 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172А, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години -  или "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право".

Операцията е осъществена съвместно с експерти от Министерството на културата, на Комисия за регулиране на съобщенията и НАП под ръководството на Върховна касационна прокуратура и съответните окръжни и районни прокуратури. Участвали служители от специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и жандармерията.

Българските власти са получили помощ и от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на Европол за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост – (IPC3 – Europol).

"Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата, опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител от т.нар. "сив" сектор, с което се нанасят огромни финансови щети не само на правоносителите но и на бюджета на страната", заявяват от МВР.

През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301" на Департамента по търговия на САЩ.