Медицинските маски, които доскоро виждахме едва шепа хора да носят през грипния сезон, могат да се окажат дефицитни в целия свят, разказва Wired.

Причината е, че Китай, където в момента гори основното огнище на коронавируса, е и най-големият производител на такива. В комбинация с масовите карантини в Поднебесната империя, това може да удари веригата за доставки.

В момента първоизточникът на коронавируса - град Ухан - е под пълна карантина и всички в региона са задължени да носят медицински маски. В региона живеят 35 млн. души.

Но търсенето на маски в цял Китай е огромно в момента. Производителите засега успяват да произвеждат достатъчно - по 20 млн. бройки дневно. Но много фабрики в страната работят ограничено и губят работници именно заради вируса.

Търсенето нараства обаче и по цял свят, въпреки че по-малко от 200 души са заразените извън Китай. А САЩ например доставят почти всичките си маски от там. 

Опасността не идва от това, че няма да има достатъчно маски, за да се предпазим от коронавируса. Проблемът е, че изчерпването на медицинските маски може да доведе до разпространението на много други вируси. Простичкото парче тъкан, което се слага на лицето, е от изключителна важност в медицината.

Затова в САЩ болниците се стремят да натрупат маски на склад, съобщават от Американската болнична асоциация.