Пожари избухнаха в няколко петролни и газови обекта в Централна Сирия, след като бяха нападнати с дронове. Това съобщи днес сирийският министър на петрола и изкопаемите ресурси Али Ганем, обвинявайки терористи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Рафинерията в Хомс и три други газови съоръжения са нападнати на разсъмване със снаряди, изстреляни от безпилотни самолети, предизвикван е пожар и са причинени материални щети, посочи Ганем в изявление, разпространено от държавната информационна агенция САНА.

Пожарникарите и екипите на гражданската защита са съумели да угасят пламъците, а техническите екипи са започнали "ремонтни дейности" и са успели да гарантират непрекъснатото подаване на газ към централите, заяви министърът.

Действащата от Великобритания организация Сирийски център за наблюдение на човешките права посочи, че по газовите обекти е изстреляна ракета от "неизвестен източник". Никоя групировка засега не е поела отговорност за атаките.

На 21 декември сирийските държавни медии и Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщиха, че неидентифицирани дронове вероятно са в основата на синхронизирани нападения срещу три петролни и газови съоръжения в Централна Сирия.

Въпреки понесените военни неуспехи и териториални загуби в Сирия през 2019 г., джихадистите от "Ислямска държава" периодично си приписваха заслугите за различни нападения в Сирия, отбелязва ДПА.

Сирия страда от остър недостиг на енергия заради санкциите на ЕС и САЩ.

Офанзивата на сирийското правителство срещу последния бунтовнически анклав на северозапад е разселила около 520 000 души в рамките на два месеца според ООН, предаде още ДПА.

"В огромното си мнозинство - 80 процента - това са жени и деца", заяви Дейвид Суонсън, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Суонсън добави, че ежедневните въздушни удари и артилерийски обстрели са довели до "неоправдани страдания за местните общности през последните девет месеца, мнозина не са имали друг избор, освен да бягат за живота си".