Ето ви, генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал". 

Така президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев коментира пред БНР думите на наследника си на поста и действащ държавен глава Румен Радев, че снема доверието си към правителството, считано от днес.

На 14 юни 2013 г. самият Плевнелиев сне доверие от тогавашното правителство с премиер Пламен Орешарски.

Сега предишният държавен глава припомни, че в много свои изявления е говорил, че за президент на България има "генерал популист". И цитира сентенцията:

"Ако нямаш кауза, имаш нужда от война",  призовавайки Румен Радев да бъде питан каква му е каузата.

Според Плевнелиев президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи в своя мандат, но:

"Дотук Радев не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната. Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството"

От тук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се прожектира като алтернатива на правителството, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Румен Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта.

Плевнелиен коментира и темата за влизането на България в т.нар. чакалня на Еврозоната:

"В не едно свое интервю съм предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната. ... Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа"

Спещу това обаче имало съпротива:

"Това, което се случва сега, е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната".