Миналата нощ - освен Брекзит, беше затворен и първият трансферен прозорец за 2020 г. Това не важи за българските клубове, за тях периодът продължава, пък и те привличат почти изцяло свободни агенти.

Изненадата на 31 януари поднесе "Манчестър Юнайтед", който взе под наем 31-годишния нигерийски нападател Одион Игало от китайския "Шанхай Шенхуа". Бившият играч на "Уотфорд" се завръща във Висшата лига под наем до края на сезона.

Привлечен е заради контузията на Маркъс Рашфорд  и липсата поначало на опции за Оле Гунар Солскяр на върха на атаката. 

Норвежецът може да е доволен най-вече заради трансфера на 25-годишния португалски халф Бруно Фернандеш от "Спортинг". За него ще бъдат платени 55 милиона евро, а според представянето на Фернандеш и тима сумата може да нарасне до 80 млн.

"Юнайтед" подписа и с 20-годишния вратар Нейтън Бишъп от нискоразредния "Саутенд".

"Манчестър Сити" не взе нови, а даде под наем Анхелиньо на "Лайпциг".

Жозе Моуриньо направи първите си трансфери в "Тотнъм". Кристиан Ериксен отиде в "Интер" (както и Ашли Йънг от "Юнайтед"), а в Северен Лондон пристигнаха Жедсон Фернандеш (под наем от "Бенфика") и Стивън Бергвин от ПСВ "Айндховен".

Стана ясно, че "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" безуспешно са опитали да привлекат Джошуа Кинг от "Борнемут", за когото са поискани 40 милиона паунда. След това двата клуба са водили кратка битка и за Игало, който е предпочел "Олд Трафорд".

В континентална Европа най-интересна е сделката между "Ювентус" и "Борусия" (Дортмунд) за Емре Джан, който отива в Германия под наем.

Някогашният голям талант Кевин Принс-Боатенг от "Фиорентина" се отправя към "Бешикташ".

Полският национал Кжищоф Пьонтек пък ще доиграе сезона в "Херта" (Берлин), след като не успя да продължи силното си начало в "Милан", атаката на който вече се води от Златан Ибрахимович.

Сред големите губещи се счита "Челси", който не успя да вземе нито един футболист, а Франк Лампард искаше подсилване по всички линии. Желаещият да напусне Оливие Жиру остана на "Стамфорд Бридж".

По същия начин Единсон Кавани остана в "Пари Сен Жермен", а "Реал" (Мадрид) отказа да пусне Гарет Бейл в "Тотнъм" (или другаде).

"Барселона" заложи на млади дарования. 20-годишният Франсиско Тринкао бе взет от "Брага" за 31 млн. евро. Каталунците поставиха космическа откупна клауза на нападателя - 500 милиона.

На "Камп Ноу" го последва бразилецът Матеус Фернандес (21 г.) от "Палмейрас" за 7 млн. евро. И 300 млн. за прекратяване на контракта му, ако някой го пожелае.

По отношение на Барса трансферният прозорец ще бъде запомнен с гафа, който сътвориха каталунците. В опита си да вземе временен заместник на контузения Луис Суарес, спортният директор на клуба Ерик Абидал договаря 28-годишния Седрик Бакамбу от китайския "Пекин Гуан".

Бившият играч на "Виляреал" поема към Европа с полет от Южна Корея пред Хонконг. Оттам чакал да се качи на самолет за Барселона, когато получава ново обаждане от Абидал. Този път с информацията и извинението, че каталунците се отказват.