Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) изказа възмущение от заливането с червена боя на паметника "Альоша". Монументът, който е един от многото в България, посветени на Червената армия, осъмна залят вчера сутринта.

"Недопустимо е да се оскверняват исторически паметници, не можем да зачеркнем историята си. Още сутринта, след получаването на сигнала, започна почистване от служители на ОП "Чистота". Разпоредил съм и на "Общинска охрана" да засилят екипите си, за да не се допускат подобни вандалски прояви."

Това каза Здравко Димитров, цитиран от БНР.

В основата на монумента е изписано с големи червени букви "Не сме забравили", "Няма да простим". Само за 15 дни паметникът бе изрисуван за втори път. 

Министерството на външните работи също излезе със специална позиция в защита на "Альоша".

"Министерството на външните работи на Република България определя като недопустимо и осъжда заливането с боя на паметника "Альоша" в Пловдив. Очакваме компетентните органи да разкрият извършителите на този хулигански акт и те да бъдат подведени под отговорност. Принципна позиция на МВнР е винаги да осъжда поругаването на паметници, което не съответства на отстояваните от страната ни демократични ценности", се казва в позицията.

Старши комисар Йордан Рогачев, директор на Областната дирекция на МВР уточни, че при посегателства срещу паметници изпращат автоекип, който на място извършва оглед, след което се уведомява със сигнал компетентната прокуратура.

"Съдействаме си с община Пловдив, защото заедно с общинска полиция работим по вандалски случаи", уточни Рогачев.

Той увери, че полицията издирва авторите на "хулиганската проява".

От администрацията на Район "Централен" заявиха, че започва почистването на монумента и че в следващите месеци предстои поставянето на камери на територията на цялото тепе "Бунарджика", където се намира паметника. Кметът Георги Стаменов, според когото подобни "вандалски прояви" са недопустими, каза, че за видеонаблюдение на тази част от "Бунарджика" са нужни 60 000 лева. 

В момента видеонаблюдение има само в източната част на хълма, където миналата година бяха вложени 2 млн. лева за реновиране.  

През 2020 г. предстои да се изпълни проект за реконструкция на подходите и алеите, които водят към мемориалния комплекс. От кметството на "Централен" са подали количествено стойностната сметка на голяма община и за целта са нужни 1 млн. лева.

Още вчера в 9 часа сутринта екип на ОП "Чистота" беше на място и се зае с почистването на монумента, допълни изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Николай Георгиев. С пясъкоструйка почти изцяло са отстранени драсканиците и петната с червена блажна боя. Съвсем малка част от северната страна на паметника остава да се изчисти днес, тъй като се е наложило обработването ѝ с разтворител.

В мандата на настоящото правителство паметникът на Съветската армия в София се сдоби с постоянна охрана от МВР. Този паметник също често осъмва с антикомунистически и антисъветски надписи. Пред него обаче при всеки повод се събират почитатели на СССР и БКП, за да отбележат една или друга важна за тях дата.

В отговор на депутатски въпрос в парламентарния контрол вътрешният министър Младен Маринов преди година и половина заяви, че  МВР ще предприеме сериозни мерки за охрана на Паметника на Съветската армия в София. Сред мерките, посочени от Маринов, са всекидневен автопатрул за района, а при възможност и необходимост и пеши патрул. Извършва се наблюдение и проверка на лица от рискови групи в близост до обекта, включително ако наблюдават и заснемат.