МВР ще предприеме сериозни мерки за охрана на Паметника на Съветската армия в София. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на въпрос от депутати на БСП по време на парламентарния контрол.

Сред мерките, посочени от Маринов, са всекидневен автопатрул за района, а при възможност и необходимост и пеши патрул. Ще се извършва наблюдение и проверка на лица от рискови групи в близост до обекта, включително ако наблюдават и заснемат.

Маринов казва още, че наличните камери са включени за денонощно наблюдение. Проверени са и охранителите от фирма "Егида-София" ЕАД, като нарушения не са констатирани.

Клуб Z напомня, че т. нар. недокомплект в МВР, т.е. недостиг на полицейски кадри, традиционно е даван като обяснение за липса на възможност да се пребори битовата престъпност, а няколко села си "делят" по един квартален.

Въпросът и отговорът могат да бъдат прочетени тук.

Паметникът периодично е обект на различни посегателства. На 9 септември т.г. той бе залят с бяла блажна боя. Преди година бе оцветен в жълто. Няколко месеца по-рано върху него бе изписано "БКП са терористи".

Русия винаги реагира много остро срещу тези посегателства.

В отговора си Маринов дава и информация за хода на разследването на последните случаи.