За около 30 минути и с не особено тежки дебати депутатите в бюджетната комисия в парламента одобриха и на второ четене предложението на Менда Стоянова и група народни представители за промени в Закона за Българската народна банка. 

С тях се правят промени в текстовете, които се отнасят до фиксирания курс на лева към еврото и които казват, че от датата на влизането на България във валутния европейски механизъм или т.нар. чакалня на Еврозоната, курсът вече няма да е фиксиран (какъвто е по силата на валутния борд - б.р) и подлежи на преговори с другите страни членки, Дания и Европейската централна банка. 

Експертите са категорични, че промяната е по-скоро техническа и е задължително условия за влизането на страната в ERM II. Единствената парламентарна група, която не подкрепи проекта, е тази на БСП, която твърди, че поправките са ненужни към този момент. 

Промяната обаче създаде скандал, който върви вече цяла седмица. Причината - страхът, че това може да доведе до натиск върху лева, в периода, в който България ще прекара в чакалнята преди приемането на еврото - и евентуална девалвация на националната ни валута. 

За да успокоят тези страхове - днес депутатите в Народното събрание приеха със свое решение, че дават мандат на финансовия министър и гуверньора на централната банка да преговарят с другите страни членки, но и че им забраняват да се съгласяват на промени в курса. Според Владислав Горанов това означава, че ако теоретично някой поиска от България да промени курса лев към евро, то България ще стане от масата за преговорите и ще се откаже от еврото. 

Това обаче е невъзможен вариант - заради договора за членство в ЕС, според който всяка страна е длъжна рано или късно да приеме общата валута. Клуб Z попита министър Горанов дали тази специфика е отчетена:

"Да, има такова задължение, но ако ние станем от преговорите, то ще е не защото не искаме да приемем еврото, а защото не сме съгласни с предложения курс. Ще останем в чакалнята, както го правят други държави. Няма да ни арестуват".

Тази хипотеза означава, че България може да протаква приемането на еврото, докато не получи условията, на които се надява. 

Въпреки това - и министър Горанов, и гуверньорът Димитър Радев бяха категорични, че никой не очаква да има желание за промяна на курса от нашите партньори. 

Нещо повече - днес се очаква, че ЕЦБ ще публикува решение на управителния си съвет, според което приветства привеждането на българското законодателство в съответствие с нуждите на ERM II. 

По отношение на въпроса - как по-точно Народното събрание гарантира курса на лева със своето решение, при положение, че с последващ акт днешното решение може да бъде отменено, отговор даде Йордан Цонев от ДПС.

Той припомни, че решенията на ЕЦБ за влизане в зоната и промяна в курса се обявяват в непазарни дни, например неделя. Ако този текст не съществуваше, то на другия ден в понеделник - пазарен ден, България вече щеше да е влязла в зоната с теоретично променен курс. В момента обаче - в понеделник ще се появи съобщение, че НС ще започне дискусии по въпроса. Така хората щели да имат време да протестират или да обърнат парите си в евро.

Иначе - дискусията мина с несъгласието на БСП, чието финансово острие Румен Гечев обясни, че промяната е внесена на тъмно и неразумно. Освен това от нея нямало нужда. 

Според него резолюцията на ЕС по въпроса, гласувана през 1997 г., дава право на другите държави членки да променят курса и ние нищо не можем да направим.