Новак Джокович ще защитава титлата си на Откритото първенство на Австралия след победа над Роджър Федерер в първия полуфинал - 7:6(1), 6:4, 6:3. Това беше мач №50 между двамата.

Сърбинът ще научи съперника си утре - Александър Зверев или Доминик Тийм.

Личеше умора в Маестрото и може би физически проблем след двата поредни 5-сетови мача, които имаше преди днешния сблъсък. Вървяха слухове, че той може въобще да не излезе на корта. Въпреки това той можеше да направи мача още по-интересен.

След размяна на пробиви Федерер поведе с 4:1 и 5:3 в първия сет. Сервираше за сета, но показа колебания в началния си удар (имаше ги още от първия гейм) и Джокович го проби на нула. Частта стигна до тайбрек, в който Новак даде само точка на един от големите си съперници в тура.

Във втория сет Джокович направи брейк при 5:4 в своя полза. В третия беше още по-убедителен. Така Ноле победи швейцареца за 27-и път.

В неделя Джокович може да спечели титлата не само за рекордния осми път в Мелбърн, а и да си върне първото място в ранглистата.

Ясен е финалът при жените - София Кенин (САЩ) срещу Гарбине Мугуруса (Испания).

В първия полуфинал американката разочарова местните фенове, побеждавайки тяхната любимка Ашли Барти (№1 в света) със 7:6(6), 7:5.

След това Мугуруса се оказа твърде силна за Симона Халеп - 7:6(8), 7:5. Женският финал е в събота.