Роджър Федерер направи поредно малко чудо на корта и показа защо е почти обожествяван от много фенове на тениса. В паметен четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия Маестрото мина през контузия, отрази седем (!) мачбола, но преодоля Тенис Сандгрен (САЩ) - 6:3, 2:6, 2:6, 7:6(8), 6:3. 

И е на полуфинал, където ще срещне Новак Джокович, който не даде и сет на Милош Раонич - 6:4, 6:3, 7:6(1).

Американецът, №100 в света, дублира постижението си в Мелбърн отпреди две години, но днес пропусна златна възможност. При 5:4 в четвъртия сет той имаше три мачбола на сервиса на големия си опонент. След това три последователни в тайбрека, включително на своя начален удар.

Той също имаше физичеки проблем на крака, игра с наколенка, а впоследствие - и с превръзка. Но Федерер трябваше да се справя с по-сериозни грижи - в слабините и крака. Взе медицински таймаут.

На това се дължи представянето му във втората и третата част. В четвъртата Роджър някак оцеля на корта, а в петия се чувстваше по-добре, пък и вече имаше психологическо предимство.

В интервютата след края на драмата Федерер призна, че е имал късмет. Просто не е искал да се откаже, а да остане в битката и да се надява да стане чудо. Както и в 5-сетовата битка с Джон Милман кръг по-рано, когато мина през 4:8 в шампионския тайбрек, бившият №1 в света заяви, че съперникът му е заслужавал победата.

При жените световната №1 Ашли Барти победи Петра Квитова - 7:6(6), 6:2. На полуфинала тя ще играе със София Кенин. Американката се справи с Онс Жабур - 6:4, 6:4.

Във вечерната програма за деня шампионът Джокович не допусна изненада срещу силно играещия в Австралия Милош Раонич - 3:0 сета. Сега тенис феновете очакват сблъсъка с Федерер. Сърбинът победи драматично швейцареца с 3:2, спасявайки два мачбола на финала на "Уимбълдън".

След това Роджър взе частичен реванш на финалите на ATP в Лондон.