Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Частната космическа компания SpaceX изпрати поредните 60 спътника в орбита, съобщиха хората на Илон Мъск. Така вече има общо 240 апарата в орбита.

Те ще са част от проекта Starlink, който цели да осигури високоскоростен достъп до интернет навсякъде по света. Планът е да бъдат пуснати общо 12 000 сателита, като само за тази година са предвидени още 24 изстрелвания. А пълната бройка трябва да бъде постигната до 2025 г.

Един от факторите, които позволяват толкова изстрелвания, е ползването на ракетата Falcon 9, която излетя от нос Канаверал във Флорида с 15 тона товар, и 8 минути по-късно основната ѝ част се приземи на безпилотния кораб Of Course I Still Love You (OCISLY) в Атлантическия океан. Това е третият полет на ракетата, която може да се ползва многократно и спестява изключително много пари. Повечето сателити, които са в орбита около Земята в момента, са разположени там чрез ракети за еднократна употреба.

Разбира се, много е вероятно SpaceX да не успее да спази строгия си график. Причината е, че често се налага изстрелвания да се отлагат поради лоши атмосферни условия.

Новите 60 спътника първоначално ще бъдат разположени на височина от 290 км и ще бъдат проведени тестове за правилната им работа. След това бордовите двигатели ще ги издигнат на 550 км височина.

Очаква се системата да започне да осигурява интернет в Канада и северните части на САЩ до края на тази година, а да получи глобално покритие - до 2021 г. Колко обаче ще струва този сателитен интернет още не е ясно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.