"За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията", като ги употреби като медийна сензация в запитването си до Конституционния съд, а в последствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха.

Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и с водят без оглед на средствата.

Както виждате, тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България".

Това заяви президенът Румен Радев пред журналисти в Габрово, ден след като държавното обвинение разпространи записи от СРС с предполагаемото участие на държавния глава. А още ден по-рано поиска от Конституционния съд тълкуване на текстовете от основния закон, засягащи имунитета на президента.

Във вторник Радев заяви, че няма представа какви са мотивите на главния прокурор Иван Гешев и го призова да ги съобщи.

В отговор няколко часа по-късно "получи" разпространението на въпросните записи, придружени от прокурорско постановление. От тях се разбра следното: прокуратурата води разследване срещу началника на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, заради това разследване последният е бил подслушван от ДАНС, а в един от разговорите е "протекъл" и мъж, за когото обвинението смята, че е държавният глава. В този разпространен разговор прокурорите твърдят, че става дума за вероятно укриване на документи от КПКОНПИ при проверката за конфликт на интереси за назначаването на Десислава Радева за пиар на Военновъздушните сили, когато начело бе Радев (по това време той и съпругата му нямат брак - б.р.) 

Днес от държавното обвинение пък заявиха, че Иван Гешев прекратява контактите си с президента до произнасяне от Конституционния съд. Премиерът Бойко Борисов пък забрани на министрите си да коментират темата - "не е наша работа".