ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) постигнаха ново рамково споразумение за финансово партньорство, съобщиха от централата на ЕК в Брюксел.

То бе постигнато от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен от името на ЕС и от изпълнителната директорка на МВФ Кристалина Георгиева.

Споразумението ще засили сътрудничеството в ключови сфери като климатичните промени и ще помогне на страните са постигнат Целите за устойчиво развитие. ЕС е главният партньор на МВФ в развитието на капацитета от 2016 г. насам. 

„Специално благодаря на Кристалина Георгиева за нейното лидерство. Заедно ще засилим още повече нашето сътрудничество и партньорство“, коментира Урсула фон дер Лайен.

„Ние оценяваме водещата роля на ЕС в устойчивото развитие. Отдавна работим заедно в изграждането на стабилни икономически институции, за да подобрим икономическите показатели и живота на хората  страните, които са наши партньори. Това споразумение ще ни помогне да постигнем заедно повече, най-вече там, където е най-важно – в страните с ниски доходи и нестабилна ситуация“, отбеляза Кристалина Георгиева.

Новото споразумение замества това от 2017 г. и ще позволи и на ЕК, и на МВФ да се възползват изцяло от нововъведенията на финансовия регламент на ЕС от 2018 г. като все по-голямото улеснение и по-големия фокус върху резултатите.