Международният валутен фонд (МВФ) очаква по-слаб растеж на световната икономика и за 2020-а, и за 2021 година заради "лошите изненади" в нововъзникващите пазарни икономики като Индия, и заради трайните геополитически рискове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Световната икономика ще нарасне с 3,3 на сто през 2020 година и с 3,4 на сто през 2021 година, което е понижение съответно с 0,1 пункт и 0,2 пункта в сравнение с прогнозите на Фонда от октомври.

Тези резултати обаче са по-добри от миналогодишния, когато темпът на растежа спадна до най-ниското си равнище от кризата. При все това възстановяването продължава да е вяла, резюмираха експертите на Фонда. Те подчертават, че спадът в прогнозите се дължи най-вече на преразгледаните надолу данни за растежа на Индия до 5,8 на сто или с 1,2 пункта по-малко.

Междувременно управляващият директор на МВФ - българката Кристалина Георгиева, заяви, че глобалната икономика е изправена пред риск от ново повтаряне на периода, известен като Голямата депресия. Според нея финансовият сектор е сериозно разклатен и той застрашава стабилността на международно ниво. 

По време на своя реч на в института "Питърсън" във Вашингтон Георгиева за пореден път изтъкна неравенството като основно предизвикателство пред света, като даде пример с Великобритания.

"Във Великобритания например - най-богатите 10% от населението сега контролират колкото по-бедните 50% от него. Ситуацията обаче е сходна и в останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие".