Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите се намират в епицентъра на екологични и хуманитарни проблеми, които се роят и задълбочават с всеки изминал ден. Водната криза в Перник, тоновете боклуци, захвърляни на всякакви места в България, замърсяването на река Марица и измрялата риба, каквато бе откривана и в реките Чая, Въча и Сазлийска, мръсният въздух в големите градове, калпавият водопровод в Свищов, изграден от тръби за поливане... Зачестилите трусове на обществено недоволство клатят, но не събарят третия кабинет на Бойко Борисов.

Свикнали са, не се плашат

Група протестиращи пред Министерския съвет перничани, които искат оставки и затвор за виновниците, едва ли ще притеснят особено властта. За десет години в управлението Борисов е обръгнал на гневни и отчаяни хора. В последните две години протестите зачестиха - на улицата излязоха майките на деца с увреждания, медицинските сестри, граждани и правозащитници срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и стотици хора заради избитите им заради чума домашни животни. 

Перничани днес отново са на протест в София, този път пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), настоявайки да се потърси отговорност от министър Петя Аврамова.

Политическите измерения на водната криза са твърде скромни, въпреки че близо стотина хиляди души в Пернишко са изправени пред хуманитарна катастрофа. Тя застрашава  бизнеса на тези хора, обезценява имотите и носи и всевъзможни други негативи. Тази седмица в парламента се чака отхвърлянето и на четвъртия вот на недоверие на БСП към правителството, поискан заради провал на политиките в областта на околната среда и водите. Подкрепата от ДПС не е достатъчна, за да бъде съборено правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. А “Воля” и независими депутати увъртат за гласуването и предпочитат да се пазарят с управляващите. И други се възползват.

Ремонтът е трябвало да бъде извършен преди 3 години

Като единствена “трансмисия” на вода към Перник, Столична община ще получи близо 30 млн. лева от държавата - срещу съгласието да предостави водопреносната си мрежа. А съгласието предстои да бъде дадено утре, 28 януари, когато на извънредно заседание Столичният общински съвет (СОС) ще гласува за осигуряване на до 300 л/сек. от софийската мрежа към тази на Перник.

Тези количества ще дойдат от яз. ”Белмекен” през яз. “Бели Искър” и чрез бъдещ водопровод от 13,5 км ще влизат директно в мрежата на Перник, без да се вливат в язовир “Студена”. Екшън планът със срок от 45 дни и цена от 25 милиона лева обаче изисква да се отпуснат нови 20,5 милиона лева - за авариен ремонт на стената на “Бели Искър”. Тази работа е трябвало да бъде свършена още преди 3 години, след разпореждане на прокуратурата. През октомври 2018 г. правителството взима решение да се извърши основен ремонт на яз. „Бели Искър”, тъй като е констатирано, че стената е опасна и има предписание язовирът да се поддържа пълен на максимум 60% от капацитета си. Сега закъснелият ремонт ще се прави по спешност.

Наред с това на СОС се предлага да одобри и изграждане на връзка за 8,5 милиона лева между двата язовира “Искър” и “Бели Искър”. Причината е, че властта взима предохранителни мерки за аварийното водоснабдяване на най-високите южни и югозападни райони на София, когато тръгне водата за Перник. Заради това се предлага и рехабилитация на яз. “Огняново” и свързването му към водоснабдителната мрежа на столицата. Само че липсва финансиране.

Концесионерът на “Софийска вода” - френската Veolia, ще носи цялата отговорност за преноса на водата за Перник и за гарантиране на снабдяването на София. Компанията ще се отчита всеки месец пред Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС.

Какво ще се случи, ако в язовир “Студена” не остане вода, която да се точи, а трасето, по което ще се прехвърля част от необходимата вода, не е готово? Никой не се наема да прогнозира. Кметът на Перник Станислав Владимиров вече обяви, че до 2 седмици язовирът ще достигне мъртвия си обем. А метеорологичните прогнози за февруари и март са за по-топло от обичайното за сезона време и слаби валежи. Не са доставени и тръбите за бъдещия водопровод от 13,5 км от Мало Бучино до пернишкия кв. Изток, след като допреди дни още търсеха производител и го откриха в Испания.

Женени за ГЕРБ?

“Нормално е да омръзнем, но е като своята жена - омръзне ти, но си казваш - по-добро от своето няма”, беше коментарът на Борисов след последните местни избори миналата есен, спечелени отново от ГЕРБ, макар и с по-слаби резултати. Тогава за управляващите вече е било ясно, че язовир “Студена” е изпразнен и стотина хиляди души, в т.ч. деца, възрастни и болни хора ще останат на сухо. Но никой от тях не признава вина. Така както и министърът на финансите Владислав Горанов не вижда своята за “надплатените” в повече партийни субсидии за периода 2016-2018 г. И пак Горанов пропуснал да забележи как цели пет години частните лотарии плащат много по-малко данъци от държавната - заради отворена услужливо вратичка в закона от времето на втория кабинет на Борисов.

Изглежда, за властта е по-лесно да контролира избора на главен прокурор, но не и какви ги вършат нейните министри, депутати и високопоставени чиновници. Или за второто ѝ е все едно, стига да осигури първото. Все пак оцеля след “Апартаментгейт” и аферата “къщи за гости”. Протестите на измъчени от безводието и от мръсния въздух хора сигурно ѝ се струват дребна работа, но малките камъни често преобръщат колата - а и пътят вече много се разкаля.

Дойче веле

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Emili,

шайката на Коцето с новия си имот от декември за 100000 евро (платен от кого?) нямат нищо общо с перничани. Не се излагай, жена на възраст си!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"И пак Горанов пропуснал да

"И пак Горанов пропуснал да забележи как цели пет години частните лотарии плащат много по-малко данъци от държавната - заради отворена услужливо вратичка в закона" Не е заради вратичка закона (там дмуслие няма !), а е заради държавни чиновници осигурявали данъчен чадър.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... (там двусмислие няма !),

... (там двусмислие няма !), ...

Защо лъжете, г-жо Милчева?

"Перничани днес отново са на протест в София, този път пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), настоявайки да се потърси отговорност от министър Петя Аврамова." Защо лъжете, г-жо Милчева? Перничани бяха на протест в събота! И ексцесии нямаше, протестът им беше цивилизован в рамките на закона. Днешните безредици, вандализъм и хулиганство пред МРРБ и МС бяха организирани от руската подлога Костя Копейкин по заповед на Москва! И нямат нищо общо с перничани! Вие, умнокрасавците от ДБ, след като де факто подкрепихте МаяМа (макар че формално, с половин уста, отричахте), сега с Копейкин ли ще се съюзявате? Толкова сте отвратителни, че и мен, стария седесар, впоследствие и десебар, ще накарате на следващите избори да гласувам за ГЕРБ!

Всеки израз на народен гняв

срещу крадливата гербава пасмина е за платените гербави тролове "заповед на Москва".

Седесарите гласувате за Герб открай време.

Никой не очаква от вас, особено от присламчилите се на работа в гербавите тролски фабрики, нещо друго. Вие сте като вождовете си - Сугарев, Йорданов, Марков и прочая седерастка продажна пасмина - ходите там, дето мирише на пари.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Време е за предсрочни избори,

При предсрочни избори съществува възможност некадърници като Каракачанов, Валери Симеонов, Воля, КАРАЯНЧЕВА, Менда, счетоводителят Владо Горанов, а и самият Борисов, да бъдат изметени от властта. Ако ДБ вкара в НС свои представители, нещата твърдо се променят към по-добро. Ще се появи възможност за някакво озаптяване на разпасалия се Борисов, който раздава пари, за да си купува гласове, без да се замисли как например се живее с пенсия под 400 и особено под 300 лева? Сега например някой знае ли кой плаща за продължението на ТП и кой ще прибира печалбата? Всеки против предсрочни избори е за мизерното продажно Борисово политическо статукво, което ще продължи да разсипва и изтощава България до ликвидирането й, тъй като у Борисов няма капка патриотизъм и никога няма да има, тъй като той е продукт на подземния свят и комунизма. Не е изключено партийният му билет да е поставен в златно ковчежче! Фактът, че при такива провали Баорисов не си подава оставката, говори, че той е изключително злобен субект, с цинично и звероподобно поведение като на Сталин, Берия, Пиночет, Франко, Хитлер, който мисли ,че светът без него загива-. С такъв премиер-насилник, наистина ли все още някои вярват, че България ще се отлепи от дъното но мизерията? С безхабероието си и алчността и продажността си Борисов реално малтретира народа си, унижава го и т.н.

Сега като ви унижиха брадърушките от УСА, УСА, УСА!

И като ви вкарат задължение да купувате шистов газ на двойна цена на руския за "свобода", ще те питам, насекомо.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

я се

скрии. Нали ти и твоята Протестна мрежа го укрепихте за втори мандат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.