Моделът #Кой се оказа препъникамък в преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок, но и не само той. В суматохата след продължилите над шест и половина часа консултации в сряда, най-сетне бе изговорено това, което тлееше като проблем още когато стана ясно, че бъдещият мандатоносител започва разговори с останалите седем партии: Могат ли реформаторите и патриотите да мелят брашно в една коалиция в 43-то НС?

Генезисът на проблема: В Патриотичния фронт (ПФ), съставен основно от ВМРО и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), смятат партията на Корман Исмаилов - Народна партия Свобода и достойнство (НПСД), част от РБ, за протурска формация, работеща за интересите на Анкара. В сряда пък Исмаилов поиска гаранции, че мнозинството в парламента няма да се държи от националпопулисти, визирайки депутатите на ПФ.

Ситуацията се усложни допълнително, след като от Блока заявиха, че няма да участват в една коалиция с БСП, ДПС, "Атака" и "България без цензура". Така в уравннието останаха ПФ и президентската АБВ. В резултат, от ГЕРБ се усъмниха колко стабилен и предсказуем партньор е самият Блок.

Да се махнат всички кадри на ДПС

Днес е четвъртият ден на преговори за съставяне на правителство. На една маса ще седнат ГЕРБ и Патриотичният фронт. Клуб Z направи допитване с какви конкретни искания отива Фронтът. Оказва се, че част от тях се припокриват и с тези на Блока. "Проблемът" НПСД обаче стои.

"ГЕРБ избира с кого да се коалира. Ние не отиваме да поставяме условия за управление. Когато кажат "Това е проектът за правителство", тогава ще решим", посочват от ПФ по адрес на Народна партия Свобода и достойнство.

По отношение наформацията на Корман Исмаилов патриотите казват и, че няма да "извиват ръцете" на ГЕРБ да не прави коалиция с нея. Но пък смятат, че самия Блок трябва да "преразгледа отношението си към НПСД". Според Фронта нито един неин представител не трябва да участва във властта.

Подобно искане ПФ щял да постави и по отношение на кадрите на ДПС и тук известно разбирателство с Блока има. Фронтът настоява да се махнат всички кадри на Движението в изпълнителната и местната власт. И най-вече тези, назначени в сектор "Земеделие".

"ДПС държи земеделието, в това число разпределя и европейските субсидии. Именно със средства от еврофондовете купува гласове на изборите", смятат патриотите.

Преференция и образователен ценз

Нещо, за което те отдавна настояват е и да се забрани гласуването в Турция извън дипломатическите ни представителства, т.е. да няма възможност за разкриване на стотици секции извън мисиите. Съзнавайки, че Изборният кодекс не може да направи изключение само за южната ни съседка, от Фронта все пак щели да предложат вариант - или да се забрани гласуването извън дипломатическите ни представителства изобщо, или вотът в чужбина да се обособи като 31 МИР. Така смятат, че ще се ограничат гласовете за ДПС, издващи извън страната.

По отношение на Изборния кодекс Патриотичният фронт ще настоява и за въвеждане на образователен ценз, мярка, която попада в категорията дискриминационна. От ПФ ще настояват обаче за засилване на преференцията при избори като отпадне заложеното в момента препятствие първият в листата за национален парламент да не може да бъде изместен с преференциално гласуване. 

Реформаторите пък са едни от най-големите радетели за преференция.

ПФ и РБ се припокриват в още едно отношение - искането си за изменения в закона за референдумите така, че те да се осъществяват по-лесно, а не както е сега - да има твърде висок праг за валидност и събиране на стотици хиляди посписи в подкрепа, често непосилни за събиране от инициаторите.

В този контекст, от Фронта ще настояват и за провеждането на отдавна исканото от тях допитване до народа - за и против влизането на Турция в ЕС. 

Никакви заеми за КТБ, дефицитът до 3% от БВП

Патриотичният фронт обаче се разминава с ГЕРБ в позициите си за актуализацията на бюджета догодина. Оттам смятат, че държавата не трябва да теглли никакви заеми, а дефицитът трябва да остане в рамките на до 3% от БВП. На ГЕРБ също й се иска да е така, но около дебатите оставя ли кабинетът "Орешарски" тежко наследство и дупка в бюджета, лидерът Бойко Борисов многократно заяви, че актуализация трябва да има и най-вероятно ще надскочим допустимия дефицит. Факт, служебното правителство изготви такава актуализация и заложи дупка в БВП от 4 на сто.

Сближени обаче са някои основни позиции на ГЕРБ, Фронта и Блока по отношение на справяне с кризата с КТБ: незабавно изплащане на гарантираните влогове на банката, никакво запълване на дупки от данъкоплатците. От ПФ смятат, че ако някой трябва да спасява КТБ, то трябва да са "външни спасители". И ГЕРБ, и РБ, и ПФ смятат, че трябва да се проведе независимо разследване как се стигна до кризата с банката.

Прокуратурата вън от съдебната система

Изумително съвпадение между вижданията на Блока и Фронта има и по отношение на исканата от РБ съдебна реформа, която минава и през конституционни промени. Патриотите са "за" изваждане на прокуратурата от съдебната власт - основата на платформата на реформаторите. Имат обаче резерви към разделянето на ВСС на две камари - на следователите и прокурорите и на съдиите. Това разделение трябвало да се обсъди.

Каква точно е позицията на ГЕРБ след преговорите с РБ в сряда не стана много ясно. Зам.-председателят на ДСБ Петър Моснов обяви, че практически двете страни нямали разминаване. Хората на Бойко Борисов обаче още не са правили коментари по темата.

Енергийните проекти "Да", но не и на тази цена

Трите формации имат сходни позиции и по отношение на енергийните проекти. Всички са "за" удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и "за" проекта "Южен поток". ПФ обаче настоява газопроводът "в никакъв случай" да не се строи на тази цена. Допускат и реализация на проекта за строителство на АЕЦ "Белене", но принципно - да не се отрича България от ядрената си енергетика. По отношение на шистовия газ в самия ПФ има разминаване. ВМРО е категорично против, докато НФСБ смята, че трябва да се направят проучвания има ли го у нас и опасен ли е добивът му, след което да се прецени.

Всички искат коалиция, никой министерства

Единни все пак ГЕРБ, патриотите и реформаторите са по отношение на формулата на евентуалния бъдещ кабинет - той да е коалиционен, осигуряващ стабилно мнозинство в парламента от над 121 депутати. Коалицията да е скрепена с ясно споразумение. Към момента обаче от Блока и Фронта отричат да водят разговори с ГЕРБ за министерски кресла. 

Днес ПФ няма да поставя и условия за продължителността на мандата на бъдещото правителство. РБ иска то да има не повече от 2 години живот като за това време да извърши най-важните реформи, а после НС да се саморазпусне и да се организират нови избори. От ГЕРБ са категорично "против". Смятат, че кабинетът трябва да има 4-годишен хоризонт.

Патриотите нямало да правят искания и по отношение на фигурата на министър-председателя. Такова поставиха от Блока, отказвайки да приемат Бойко Борисов отново за премиер. Все пак, в сряда, Москов посочи, че било право на първата политическа сила да излъчи своя номинация. Но остави и вратичка - когато го направи и се стигне до гласуване в парламента, Блокът ще реши.