"Държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини."

Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира днес заявлението на бизнесмена Васил Божков пред феновете на футболен клуб "Левски", че ако предложените от Симеонов изменения в Закона за хазарта бъдат приети, то той няма да има възможйност повече да финансира отбора. Както е известно, Симеонов внесе нови промени в закона, след като старите потънаха в забвение преди година и половина. С тях той предлага да се отнеме лицензът на частните оператори с лотарийни игри - т.нар. талончета на късмета, и монополът за тях да се държи от държавния тотализатор. Най-голямата компания на този пазар в момента е именно "Национална лотария" на Божков.

От днешното изявление на Симеонов не става ясно какво има предвид под гарантиране на финансовата стабилност на отбора от страна на държавата. Стана ясно само, че подлага на съмнение изнесените от Божков пред феновете данни, че плаща по 2 милиона лева месечна издръжка за клуба.

"Това подлежи на проверка. Първо, не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на "Левски". На думите на основния спонсор не мога да вярвам. Има доста разминавания в цифрите, които той споменава, както и неговите представители и глашатаи", посочи съпредседателят на Обединени патриоти днес в кулоарите на парламента.

И посни, че негова справка в комисията по хазарта е показала, че НЛ е внесла за миналата година такси в размер на 19,7 милиона лева, а преди ден  изпълнителният директор на лотарията Димитър Ганев обяви в ефира на Нова тв доста по-голяма сума - 70 милиона лева.

"Вижте какви сериозни разминавания има. Така че трябва да се постави под съмнение всяко изявление за спонсорирането на "Левски". Дали е толкова значимо? И дали то определя съществуването на отбора? - Във всички случаи държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят със своите резултати, това си е техен проблем", заяви Симеонов.

След което посочи, че не е бил търсен за разговор от фенклубовете на "Левски", които вече поискаха среща с премиера Бойко Борисов. 

"С кого ще се среща премиера си е негово право", лаконичен бе той.

Симеонов отрича и внесените от него промени да са удар по частния бизнес. 

"Няма частен бизнес, в случая има едни закони, които са създадени в услуга на конкретна фирма и конкретно лице по време на правителството на "Орешарски", заяви, визирайки удобно проспаното навремето в закона  облагане на лотарийните игри.

Въпреки че лидерът на НФСБ задаваше известно време въпроса защо първите му изменения в същия закон отпреди близо две години така и отлежават между двете четения, днес той вече не вижда проблем с това.

"Юни месец 2018 г. внесох аналогичен законопроект. От цялото мислене законопроектът стана още по-прецизен, още по-взискателен и още по-полезен за държавата", заяви.

И посочи, че оставя на съвестта на останалите депутати и парламентарни групи как ще гласуват.