Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече две седмици Народното събрание не отговаря на писмо на бившите депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов, в което те предлагат рамката на стария комунистически герб на сградата на бившия Партиен дом да се премахме. 

Сградата в сърцето на София, разположена между президентството и Министерския съвет, е всъщност административната сграда на Народното събрание. В нея са кабинетите на депутатите, по-голямата част от администрацията на институцията, там заседават и парламентарните комисии и работят експертите в тях. От 2016 г. насам в зданието тече ремонт - реновира се т.нар. зала "Света София", за да се превърне в модерна пленарна зала, където да се преместят и заседанията на Народното събрание. 

До момента дейностите по ремонта са на стойност над 40 млн. лв. - половината за бъдещата пленарна зала, останалите - за ремонт на фасада, комуникации и т.н. Харчат се чрез обществени поръчки, които са отделна история. 

Последният план е до година-две това да е основната на Народното събрание, а не тази на едноименния площад, където сега се провеждат пленарните заседания, а самата идея е на повече от 10 години.

Над парадния вход на бившия Партиен дом, който в близко бъдеще трябва да приюти всички дейности на законодателната власт, все още стои рамката на стария герб от времето на комунизма. С падането на режима преди 30 години бе свалена огромната петолъчка от кулата над този вход. Под нея беше държавният знак със сърп, чук и друга петолъчка, но символите на комунизма бяха премахнати. Рамката обаче си стои, а при вглеждане си личи какво точно е имало на мястото. 

Така Славов и Димитров, заедно с друг бивш депутат - Методи Андреев - решават на отправят предложение към председателката на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) за премахването на въпросния елемент от входа и питат в писмо каква ще е съдбата му.

Това се случва преди 2 седмици по реда на Административно-процесуалния кодекс. По него граждани, организации и омбудсмана имат право да отправят предложения и да подават сигнали до институциите. Срокът за взимане на решение според кодекса е максимум 2 месеца в случаите, когато не се изисква специализирана експертиза и проучване на поставения казус може да има удължаване. 

Според Димитров и Славов обаче идеята им старият герб просто да не грее на фасадата не изисква кой знае какви усилия, нито ще струва кой знае какви пари на данъкоплатеца, а и ремонт на сградата така или иначе тече.

"30 години, в които израснаха цели поколения, България стана член (че и председателства) ЕС, а проблемът и до днес, буквално е над главите ни..."

"Може би отговорните лица не забелязват проблема? И че до ден днешен на сградата този висш държавен орган се мъдри почти в цялост комунистически герб по подобие на някогашния на СССР, вместо да е поставен официалния държавен герб на Република България?!", заявяват бившите депутати. 

Темата за останките от комунистическия герб върху институционална сграда се повдига периодично от началото на прехода. И при новия опит развръзката предстои.

Коментари

 's picture

tsnanev

Нормално.Нали в парламента

Нормално.Нали в парламента имаме 240 петольчки!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Моля ви, не пипайте артефакта!

В скоро време Вождът ще възстанови реликвата. Ще залепи и по-голяма петолъчка. Има ли основание? ДА, РАЗБИРА СЕ! "Всичкси на водещи позиции в ГЕРБ са бивши партийци, низши и средни функционери, някои като Вожда ВСЕ още грижливо кътат билетите си, дори и след като БКП стана БСП, или са деца на изведстни червени семейства"/Л. Павлова/. Най-важното обаче е, че ГЕРБ е изградена по Сталинския модул. Който не е с Вожда, е враг на държавата, защото държавата е Вождът! ТОВА ГОВОРИ ЗА НЕИЗКОРЕНЕН КОМУНИЗЪМ. ЗАТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО, ЧЕ ГЕРБАДЖИИТЕ СЕ ИЗРАВНИХА ПО ГРАБЕЖИ с ЖИВКОВИТЕ КОМУНИСТИ И МАЙ ГИ НАДМИНАХА. Не е никак приятно в редакционна статия да има неточности. Говори се за падането на режима преди 30 г. Режимът единствено в България не е падал, само се леко преоБрази, пример Митю Гестапото. както и у нас не се състоя лустрация. Сталинските комунисти не разрешиха това да се случи. Относно тримата патриоти и възрождинци - поздравления! Те май струват колкото цялото сегашно НС?!

Не ме тревожи гербът, а ГЕРБ

Тази идея да се преместят и пленарните заседания на Народното събрание от сградата-символ на парламентаризма в България в сградата - символ на комунизма е отвратителна. Дори комунистите за 45 години не посмяха да извършат това кощунство. Та за ГЕРБа ми е думата!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.