Просветното министерство най-неочаквано промени правилата за националното външно оценяване по български език при четвъртокласниците. При това това не е направено с национална заповед, а само с имейл до директорите, в чиито училища предстои подобен изпит.

В началото на годината бе променен видът на изпита, но бе запазена диктовката за малчуганите. Преди седмица обаче просветните чиновници разпратили до директорите изискване, че диктовката няма да се чете от учителя, както се правеше досега, а ще бъде пускана на аудиофайл.

Според учителите от фейсбук групата "Педагози" това означава, че МОН поверява четенето на текста на диктор, който не може да се съобрази с всички особености на учениците. В някои населени места децата няма да успеят да запишат всичко навреме и най-много да се откажат и да хвърлят химикалките, доколкото класните им ръководители са по-запознати колко време им е нужно, за да запишат текста, пише Мария Николова, начален педагог.

Според нея друг голям проблем е свързан с това, че децата ще трябва да пренасят отговорите си от въпросника на друг лист, на което не са обучени. Досега това е важало само за седмокласници и абитуриенти.

"Колегите ще употребят целия втори срок, за да обучат децата на неща, на които не са учени досега. Ще бъдат разредени часовете по изкуства и спорт, за да може децата да тренират за новите изпитни изисквания на МОН", казва Мария Николова.

Директорът на 107-мо училище Данко Калапиш също ще подаде сигнал до министерството, че тази промяна се прави прекалено късно и вреди на подготовката на учениците.

От седмица в педагогическите групи във фейсбук се водят спорове дали трябва да има протест пред МОН заради промяната в изпита.