От пернишкото предприятие "Стомана индъстри" отхвърлиха твърденията, че са плащали водата, която са ползвали от язовир "Студена" на по-ниски тарифи от тези за жителите на града, както твърди прокуратурата в обвинението срещу бившия вече екоминистър Нено Димов. Отрекоха и да са ползвали количествата, обявени от обвинението. 

В съобщение до медиите от "Стомана" уточняват, че са плащали количествата вода по две тарифи, утвърдени от Комисията за водно регулиране и правителството, съобщава БНР.

Питейната вода, която предприятието е потребявало, е била на цена от близо 2 лв. за куб. метър, каквато е и за гражданите на Перник. Водата с непитейни качества действително е заплащана по 13 стотинки за куб. метър, уточняват от предприятието.

Освен това оттам допълват, че "Стомана индъстри" е консумирала през миналата година малко под 0,8 млн. кубика вода, а не 7 милиона, както обяви прокуратурата. Допълва се, че това е 3% от консумацията на Перник.

Вчера след близо 4 часа съвещаване, състав на апелативния спецсъд категорично се съгласи, че има данни Нено Димов да е единственият виновник за водната криза в Перник и затова го остави в ареста. 

Тричленният състав се съгласи, че Димов умишлено, бивайки редовно информиран за задаващата се водна криза, е позволил тя да се случи. Съдията докадчик - Красимира Райчева прие пресметнатото от прокуратурата - щетите възлизат на 7,223 млн. куб. м вода или като стойност - 11 863 389 лв.  

Според обвинението с подписа на Димов (под графиците за водоползване) водата от "Студена" е продавана на "Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник по 0,13 лв. за кубик, докато за гражданите по същото време тя е била по 2 лв. за кубик. Така прокурорите ще опитат да докажат деянието безстопанственост.

"Т. е. това количество, ако беше оставено, за да бъде ползвано от гражданите, всеки един кубик щеше да бъде плащан по 2 лв., в пъти повече щеше да получи държавата. В този смисъл е претърпяна вреда. Има и разпиляване на имущество, което се изразява именно в разпиляването на водния ресурс на яз. "Студена", смятат двамата прокурори.