Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

25 процента от болничните покрай Коледа и Нова година с цел удължаване на почивните дни са взети от работещи в бюджетния сектор. Това обяви социалната министърка Деница Сачева.

На 23 и 27 декември са издадени по-малко болнични от другите дни в месеца, между 2 и 3 хил. листа. На 2 януари обаче има издадени над 7 хиляди болнични листи. Тази година почивен ден бе само 1 януари, след който имаше два работни дни преди уикенда.

Около 9500 общо са издадените болнични листове с начална дата в трите работни дни около коледно-новогодишните празници, сочат данните на Националния осигурителен институт. Те се отнасят само за първичните болнични листове.

Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания. Това бяха работните дни около коледно-новогодишните празници и болнични листове до 14 дни с тези начални дати биха позволили „сливане“ на почивни дни.

На 23 декември т .г. са издадени 2806 първични болнични листове, на 27 декември - 3296, на 30 декември – 3341. Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември, например понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559, се посочва в справка на НОИ.

Данните на НОИ показват, че за периода 2010-2018 г. разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали от около 253 млн. лв. до малко под 463 млн. лв. Това е ръст от 83,2%. В резултат, делът на разходите за този вид обезщетения от брутния вътрешен продукт нарастват от 0,34% през 2010 г. до 0,42% през 2018 г.

Бюджетният сектор е сред тези, които имат най-голям принос за нарастването на болничните между 2010-2018 година. Такива сектори са още търговията, автосервизите и пр.

За периода има ръст от 134 процента на парите, пратени от работодателите за първите три дни болнични.

На днешното си заседание правителството одобри разработени мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните, съобщиха от МС. Съгласно решението на Министерския съвет в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване.

През 2019 г. имаше идеи в управлението, по предложение на работодателските организации, за отпадане на заплащането на първия ден от болничните, но след остри негативни реакции от синдикатите, те не бяха реализирани тогава.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.