Иран е свалил украинския пътнически самолет, разбил се след излитане от Техеран - такова предположение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Вчера и канадският премиер Джъстин Трюдо обяви подобна възможност, към него се присъедини и държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

От Иран признаха, че бил свален неумишлено поради човешка грешка. На борда на самолета е имало 176 пътници.

"Трагедията е станала след проблем с комуникациите, но за нея няма оправдание и станалото е непростимо", каза командващият въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал Амир Али Хаджизаде.

Хаджизаде каза, че в момента на инцидента всички въоръжени сили са били в пълна готовност в случай на американски ответни удари след иранските нападения по ползвани от САЩ бази в Ирак. Иран е контролирал особено бдително въздушното пространство около военните си бази, допълни той.

Когато украинският пътнически самолет прелетял близо до база край Техеран, дежурният офицер опитал да поиска съвет от старшите офицери, но не успял да се свърже с тях.

Той имал около 10 секунди да реши дали самолетът е представлявал заплаха. Военният помислил самолета за крилата ракета. Трябвало е сам "да реши дали да стреля, или не и е взел неправилно решение", допълни Хаджизаде, цитиран от Франс прес.

Изстреляната ракета е била с малък обсег и се е взривила близо до самолета. Заради това летателният апарат не се е разпаднал веднага, а е продължил да лети.

"Поемам пълна отговорност и ще изпълня каквото и решение да бъде взето", каза генералът и добави: "Когато разбрах за него, ми се прииска аз да бях умрял в тази злополука".

По-рано Йенс Столтенберг, изтъкна, цитиран от "Ройтерс", че е важно първо да се установят фактите. Той призова Иран да "сътрудничи на разследването". Позицията му беше обявена по време на извънредна среща, свързана с Иран, на европейските външни министри.

"Нямаме причина да не вярваме на информацията, която видяхме от различни съюзници от НАТО... че самолетът може да е бил свален от иранските системи за противовъздушна отбрана," обясни Столтенберг. "Затова и се нуждаем от задълбочено разследване, за да установим всички факти."

Катастрофата с украинския самолет в Техеран е причинена от човешка грешка и "американския авантюризъм", отговори иранският външен министър в туит днес.

"Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа", написа Мохамад Джавад Зариф.

 

 

Той изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".

В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци, и е бил свален неумишлено поради човешка грешка. Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност, съобщи БТА като се позова на информация на "Ройтерс".

Президентът на Украйна Владимир Зеленски поиска от Иран да накаже отговорните за свалянето на украинския самолет и да изплати компенсациите, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Очакваме Иран…да изправи виновните пред съда“, написа украинският държавен глава в социалната мрежа, като спомена и "изплащане на компенсациите“.