Катастрофални последствия очакват българските въоръжени сили, ако те не се освободят от зависимостта си от старо руско оборудване и поддръжка, казва министърът на отбраната Велизар Шаламанов в интервю за Би Би Си.

Според Шаламанов зависимостта от остарялото руско оборудване, което изисва резервни части и поддръжка в Русия, е "резултат от 10-15 години безстопанственост в българските въоръжени сили".

Като резултат той твърди, че в сегашния отпор на НАТО срещу позицията на Русия в Украйна, България зависи от помощта на съседите си Гърция и Румъния, за да ѝ помагат за охраняването на Черноморската ѝ граница.

След изборите на 5 октомври и в навечерието на съставянето на ново правителство, Шаламанов има свободата да говори, каквото мисли за състоянието на въоръжените сили, пише Би Би Си.

Критичната област е въздушната отбрана. Защото всички радари и комплекси земя-въздух и изтребители са произведени в СССР. И поддръжката на изтребителите зависи много от ремонта на двигатели и друго оборудване в Русия, казва той.

Според Шаламанов при сухопътната техника ситуацията не е в толкова драматична, защото танковете Т-72, които пак са руски, могат да се обслужват и в местните заводи.

Но Шаламанов изразява загриженост от проруските настроения в България:

В изборите от последната седмица няколко партии дадоха по-висок приоритет на кооперацията с Русия и присъединяването към Евразийския съюз, отколкото подобряването на нивото ни на интеграция с НАТО и ЕС. Това създана напрежение и недоразумение, включително и в армията.

Помолен да коментира мнението на Шаламанов, лидерът на проруската партия Атака Волен Сидеров казва, че министърът на отбраната е американски агент, пише Би Би Си.