Иран нанесе тази нощ ответен удар на Съединените американски щати след убийството на генерал Касем Солеймани. Две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни, бяха обстреляни с балистични ракети, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА.

Най-малко 80 души са загинали при ракетното нападение, което Техеран извърши срещу военни бази в Ирак. Това твърдят ирански медии. 

Иранската държавна телевизия съобщи, че нападението е отмъщение за убийството на генерала от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, поразен с американски дрон на 3 януари край Багдад. Американски представител каза, че няма данни за жертви, но обектите все още се претърсват.

Базата "Айн ал Асад". Снимката е от 2017 г. АП/БТА

"Всичко е наред", написа в туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп след ракетния обстрел и каза, че ще направи изявление по-късно.

"Правим първоначални оценки на щетите", каза в комюнике говорителят на Пентагона Джонатан Хофман. По думите на Хофман Иран е изстрелял повече от дузина балистични ракети от своя територия по две иракски военни бази, използвани от предвожданата от САЩ коалиция, предаде Ройтерс. Обстреляна е базата "Айн ал Асад" в провинция Анбар и още една база в Ербил.

Убийството на Солеймани и ударите на Иран бяха извършени в момент на засилено напрежение в Близкия изток след решението на Тръмп да изтегли САЩ едностранно от ядреното споразумение, което Иран бе сключил със световните сили. Това са и първите случаи през последните години, в които Вашингтон и Техеран се нападат директно, а не чрез техни подопечни сили в региона. Ескалацията на напрежението поражда опасност от открита военна конфронтация между двете вражески държави, които са в конфликт от Ислямската революция в Иран през 1979 г.

"Иран предприе пропорционални мерки за самоотбрана по силата на член 51 от Устава на ООН, атакувайки база, от която бе извършено подло въоръжено нападение срещу наши граждани и високопоставени лица. Не целим ескалация или война, но ще се защитаваме от всякаква агресия", написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в туитър.

Базата "Айн ал Асад" в иракската провинция Анбар бе използвана за пръв път от американските сили след нахлуването в Ирак през 2003 г., при което бе свален от власт Саддам Хюсеин. Години след това американски военни бяха разположени там в кампанията срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. В нея има 1500 американски и съюзнически войски.

Говорител на въоръжените сили на Норвегия каза, че няма пострадали сред намиращите се там около 70 норвежки военни. Министър-председателят на Австралия Скот Морисън заяви, че всички австралийски военни и дипломати в Ирак са в безопасност. Вицепремиерът на Нова Зеландия Уинстън Питърс каза, че новозеландските военни са в безопасност и изрази тревога от ескалацията на враждебните действия между Иран и САЩ, предаде Ройтерс.

Двама източници от иракските служби за сигурност съобщиха, че поне една от ракетите изглежда е ударила самолет в базата в Анбар и е предизвикала пожар. Не става ясно дали самолетът е иракски или американски.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция твърди, че военновъздушната база "Айн ал Асад" е напълно унищожена, предаде ДПА. Той предупреди САЩ и регионалните им съюзници да не отвръщат на ракетното нападение.

В изявление, разпространено от иранската държавна телевизия, гвардейците заявиха на САЩ да изтеглят силите си от региона, за да избегнат убийството на свои военни. Те предупредиха, че всяка агресия от страна на САЩ срещу Иран ще доведе до ужасни последици за американците. В изявлението се отправя заплаха за нападение срещу американския съюзник Израел.

Нападението бе извършено часове след като хиляди иранци се събраха да си вземат последно сбогом със Солеймани. Най-малко 56 души загинаха, а над 200 бяха ранени по време на траурното шествие преди погребението му.

Няма данни за пострадали българи

Няма данни за пострадали български граждани в Ирак, съобщиха от Министерството на външните работи в София.

Всички членове на състава на посолството ни в Багдад, както и на търговското ни представителство в Ербил са добре. Двамата български военни към тренировъчната мисия на НАТО от вчера са евакуирани извън Ирак.

След ударите петролът поскъпна

В днешната азиатска електронна сесия цените на петрола се повишиха с над 4 процента след съобщенията на Пентагона, че Иран е изстрелял над 12 балистични ракети срещу редица бази в Ирак, използвани от американските части, предаде Ройтерс.

Лондонският сорт "Брент" от Северно море, чиято стойност е референтна за европейския пазар, поскъпна с 4 на сто през сесията до максимум от 71,75 долара за барел. Малко по-късно брентът отстъпи и се търгуваше за 69,86 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши цената си с 4,5 на сто, или с 2,85 долара до максимално равнище за сесията от 65,65 долара за барел - най-високото равнище за този сорт от април, а след това котировките се отдръпнаха до 64,11 долара за барел.

Играчите на пазара бяха предвидили ответните мерки, но не и срещу американски части. Сега има опасения за следващата стъпка на Вашингтон, коментира анализатор, цитиран от Ройтерс.

САЩ забраниха US компании да летят над Иран и съседните му страни

След ударите Федералното управление за гражданско въздухоплаване на САЩ съобщи, че забранява на американските авиокомпании да използват въздушните пространства на Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия.

Някои авиокомпании за граждански полети днес пренасочиха полетите си, минаващи през Близкия изток, за да избегнат евентуална опасност на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Австралийският превозвач Куонтас (Qantas) съобщи, че променя маршрута си Лондон-Пърт, избягвайки въздушното пространство на Иран и Ирак до второ нареждане.

Малайзийските авиолинии (Malaysia Airlines) обявиха, че поради събитията в последно време самолетите им ще избягват иранското въздушно пространство.

Сингапурските линии (Singapore Airlines) също информираха, че полетите им до Европа ще бъдат пренасочени.

Ер Франс (Air France) отмени всичките си полети през въздушното пространство на Иран и Ирак до ново нареждане.

Руската служба за гражданска авиация Росавиация препоръча на местните авиокомпании да не използват въздушното пространство над Иран и Ирак, както и над Персийския залив и Оманския залив, предаде ТАСС.