Водата за производствените нужди на "Стомана Перник" е на приключване. Наличната ще стигне до февруари и ако не се намери вариант за водоснабдяване, част от мощностите ще затворят, а производството може да бъде изместено в някои от другите бази на фирмата извън България, каза директорът на завода Константин Стаменов пред бТВ. Това поставя под въпрос работните места на около 1500 души, докато трае водният режим в Перник, който засега е обявен за следващите няколко месеца. Ръководството на общината обаче е категорично: няма как да се подава вода към предприятието.

"Няма как. Аз имах разговор с ръководството на "Стомана Перник". Да, това е стратегическо предприятие за България, една от най-големите стопански единици в нашата икономика, но няма как сега да се подава вода", заяви кметът Станислав Владимиров тази сутрин по БНТ. - "Вижте, аз мисля, че "Стомана Перник" е огромно сериозно предприятие и ръководството има варианти. Те и в дългосрочен план трябва да помислят какви резерви имат за водочерпене, особено в такива критични ситуации", допълни той.

На въпрос разграничава ли се Владимиров, бивш депутат от левицата и избран от листата ѝ от ръководството на БСП, каквито информации се появиха, той не отговори еднозначно. Лидерката на БСП Корнелия Нинова често е в града, като при последното ѝ посещение нямаше среща с кмета. От левицата призоваха актива си в Перник да излезе на протест заради водната криза. Отделно социалистите внасят вот на недоверие заради водния сектор и проблемите с боклука.

"При тези главоболия, които имам в момента, последното, което ще коментирам, са политически изказвания. Искам да коментирам дебата, който надявам се ще се състои в Народното събрание, защото това е по-важното. Видно е, че във ВиК сектора имаме огромни проблеми. Имаме една армия от стотици чиновници, които трябва да наблюдават процесите и да отговарят за правилното функциониране на водния ни сектор. А видно е, че тук имаме обективно несвършена работа. От този дебат можем да извлечем поуки и да подредим ВиК сектора си", посочи кметът.

Какво означава дебат по същество, дали има предвид оставки? - бе попитан в контекста на отказа на министри, сред които и на околната среда и водите Нено Димов за поемане на персонална отговорност за кризата.

"Означава всичко. Аз ви казах - тук имаме обективно несвършена работа. Огромна армия от чиновници, които общо взето се опитват да избягат в момента от отговорност", лаконичен бе Владимиров.

След което пак бе върнат към темата как работи с правителството в контекста на политическата си принадлежност:

"Аз трябва да постъпвам държавнически като кмет за разрешаването на този проблем. Няма как да не поддържам контакт с изпълнителната власт. Аз не съм се отдръпнал, аз съм четвърто поколение социалист. Няма как да не постъпвам като кмет, а като партиен функционер.

Изключително грозно е, когато някой се опитва да извлича политически дивидент от нещастието на хората. Ние сме представени пред огромно бедствие и аз призовавам всеки един политик, който иска да политиканства по темата, да поживее малко в Перник. Защото едно е да живееш в София, да чувстваш комфорта на всички услуги, които получаваш с лекота, едно е да живееш в Перник и да си изправен пред това изпитание. Да дойде да поживее две-три седмици."

Владимиров обеща догодина много по-мащабна Сурва. Тази година фестивалът няма да се проведе заради опасност от разпространение на зарази.