Софийският градски съд постанови 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на медицинската сестра Валя Червеняшка, съобщават от съда.

Червеняшка беше един от българските медици, които бяха държани и изтезавани години наред в джамахирията по обвинение в заразяване на либийски деца със СПИН в Бенгази и др. престъпления.

Съдебният състав с председател Петя Алексиева приема за безспорно установено, че Червеняшка е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 9.02.1999 г. - 24.07.2007 г.

В постановените мотиви на съда офицерите са посочени с инициали: Х. А. Д., Д. А. А., С. Д. С., А. А., М. Т., А. ал Н., О. Ш. М., М. Р., М. ал Х., А. Х., А. ел Х. и М. И. абу С. Първият очевидно е Харб Дербал - шефът на групата мъчители.

Съдът уважава точно иска на Червеняшка, която е поискала 500 000 лв. за неимуществени вреди. Тя претендира и за сумата от 55 334,56 лв. имуществени вреди ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска - 24.07.2012 г., до окончателното изплащане.

Освен че разпитва 3 от съкилийничките на Червеняшка, съдът отчита още следното:

"Пред настоящата инстанция са разпитани и двете дъщери на ищцата - Г. Е. У. и А. Е. У.

И двете свидетелки установяват, че майка им се променила след Либия. Сега майка им има здравословни проблеми и гинекологични, поради липсата на лекарска грижа през тези години, вече е по-затворен човек. Ищцата има болки в ставите, не чува добре, има проблеми с бъбреците. Рухнала е. Когато си дошла в България, ищцата била безпомощна, липсвали й всякакви социални умения да комуникира. След връщането от Либия ищцата имала раково заболяване от женски характер, високо кръвно. Преди да замине била ведър, позитивен, много социален човек, а когато се върнала, била като безпомощно 5-6-годишно дете. Това състояние продължило месеци. Към днешна дата здравословните проблеми остават. Много често се натъжава."

Съдът приема, че е компетентен да гледа делото, но е приложимо либийското материално право и води делото с претенцията за претърпените вреди съгласно Гражданския кодекс на Либия от 1954 г.

Ето и какво установява съдебният състав:

"Безспорно в процеса се установи, че ищцата е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания чрез пускане на ток, връзване и поставяне във висящо положение, при което й е нанасян бой с каиши и метални кабели по стъпалата на краката, пускане на различни бръмбари, буболечки по тялото, инжектиране на упойващи медикаменти. През цялото време на задържането си ищцата е била лишена от медицинска помощ.

С поведението си ответниците са нарушили и забраната за нечовешко и унизително отношение към ищцата. Същата била настанена в изключително малка килия, в която дори краката не можеш да си опънеш, при изключително мизерни и сурови условия, без вода за пиене и къпане, без легло /спала на цимента или на мръсни, скъсани дюшеци, части от които следвало да бъдат използвани по време на месечния цикъл, тъй като служителите отказвали да предоставят на задържаните медицински сестри дамски превръзки/, когато им давали вода за къпане - същата била студена, с белина, сипана в нея, без тоалетна /уринирала в кутия от мляко или в дупка/, стояла по цяла нощ на един крак, с ръце, вдигнати нагоре, не й давали да заспива и я викали по име, при което тя трябвало да се обади, в противен случай я извеждали и я удряли с пръчки, с палки.

Установи се, че в пряка причинна връзка от това поведение на ответниците на ищцата са причинени силни страдания и болки - физически и психически, както и телесни увреждания.

Това поведение на ответниците е оказало значимо, интензивно и трайно въздействие и отражение върху физиологическото и психичното здраве на ищцата..."

Що се отнася до иска за имуществени вреди, СГС го приема за неоснователен и недоказан и го отхвърля.

Осъдените 12 офицери обаче трябва да заплатят и сумата от 20 000 лв., представляваща държавна такса върху уважения размер на исковете, както и сумата от 1980,79 лв. за възнаграждения на вещи лица. Решението може да се обжалва пред САС.

Цялото решение на СГС може да прочетете тук.

Както Клуб Z писа, в началото на м.г. друга от жертвите на либийските мъчители - Нася Ненова, осъди по същия тертип 9 офицери.