Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Броят на животните, загубили живота си в пожарите в Австралия, скочи от първоначално обявените 480 млн. до 1 млрд. – данните са оповестени от Крис Дикман, еколог от Университета в Сидни. Според него първоначално обявената бройка се отнася единствено за територията на щата Нов Южен Уелс, където активните огнища в момента са 130, и освен това не включва по-редките животински видове, за които все още няма данни, съобщава „Хъфингтън поуст“.

„Първата бройка – 480 млн. – включваше бозайници, птици и земноводни, за които имаме данни за популацията, но тази бройка вече не е актуална. Вече е над 800 млн. предвид размера на пожарите сега, и то само в Нов Южен Уелс. Ако 800 млн. звучи много, то това дори не са всички животни на огнената линия“, обяснява Дикман.

Ако към тези 800 млн. се прибавят също видовете като прилепи, жаби и безгръбначни, бройката със сигурност надминава 1 млрд., твърди екологът.

Тези данни потвърждава и Стюарт Бланш, еколог от WWF-Австралия – неговото мнение е, че 1 млрд. може да се окаже „скромно предположение“. Той съобщава, че някои от застрашените видове вероятно са изправени пред изчезване.

Учените са изчислили, че броят на изгорелите в пламъците коали само на територията на остров Кенгуру, трети по големина в Австралия, е 25 хил. В момента две трети от острова са обхванати от пожар. Притесненията са, че докато стихията бъде овладяна, силно застрашено на острова е черното какаду. Благодарение на усилията на еколози през последните години бройката на птиците на Кенгуру успя да достигне 400, но хабитатът им гори с невиждани темпове, пише „Гардиън“.

Спасена коала, пострадала в пламъците на остров Кенгуру.

Междувременно облакът с пушек и пепел от пожарите се разпростира на хиляди километри. Наслоил се е не само по ледниците на Нова Зеландия, създавайки опасност от преждевременно стопяване, но е достигнал дори Чили, на 11 хил. км разстояние. По данни на тамошната метеорологична служба в близките дни облакът ще достигне до Аржентина.

Отпечатъкът от кризата с горските пожари се забелязва и в качеството на въздуха. От 1 август, когато лумват първите пламъци в Нов Южен Уелс, до днес Австралия е отделила 250 млн. тона въглероден диоксид, което се равнява на половината от газовете, които страната отделя за година.

Пожарникари са се снимали със спасен женски опосум и нейното бебе.

Причината за възникването на пожарите повечето австралийци отдават на климатичните промени. Има обаче и такива, които твърдят, че огънят тази година е по-труден за овладяване, тъй като по настояване на зелени партии и организации от няколко години се пропуска контролираното изгаряне на горска растителност.

Независимо от причината бедствието в страната е реалност и мнозина популярни личности се обърнаха към последователите си в социалните мрежи, за да призоват за дарения в помощ на пожарникарите в Австралия. Никол Кидман и певицата Пинк дариха по 500 хил. долара, Ръсел Кроу дари над 100 хил. долара, финансова помощ на стойност 1 млн. долара е предложил и актьорът Крис Хемсуърт.

"Площад Славейков"

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"От 1 август, когато лумват

"От 1 август, когато лумват първите пламъци в Нов Южен Уелс, до днес Австралия е отделила 250 млн. тона въглероден диоксид, което се равнява на половината от газовете, които страната отделя за година." Типично манипулативно дебилно изречение. Тъкмо си бях помислил, "да, лоша работа" и с едно такова изречение моментално си помислих обратното - зелените талибани са се развилняли и пишат ли пишат пресилени факти и глупости за дебили.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

За който не е разбрал - от 1

За който не е разбрал - от 1-ви Август до днес е почти половин година И на практика в изречението се казва - ОТ ПЪРВИТЕ ПЛАМЪЦИ ДОСЕГА, АВСТРАЛИЯ Е ОТДЕЛИЛА ТОЧНО ТОЛКОВА ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД, КОЛКОТО И БЕЗ ПЛАМЪЦИ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.