Мюсюлманските страни трябва да се обединят и противопоставят на външни заплахи след убийството на иранския генерал Касем Солеймани. За това призова премиерът на Малайзия Махатир Мохамед, предаде "Ройтерс".

Според 94-годишния министър-председател (най-възрастният в света) американската атака нарушава международното право и тя може да доведе до ескалация на "това, което наричаме тероризъм".

"Време е мюсюлманските страни да се обединят", обяви Махатир пред репортери. "Вече не сме в безопасност. Ако някой накърни или каже нещо, което друг не харесва, няма нищо нередно в това човек от друга страна да изпрати дрон и дори да стреля".

Около 50 души се събраха пред иранското посолство в Куала Лумпур да скандират "Долу, долу САЩ".

Махатир се опитва да поддържа добри отношения с Иран въпреки санкциите на САЩ. Около 10 000 иранци живеят в Малайзия.

Миналия месец премиерът прие на посещение президента на ислямската република Хасан Рохани на конференция на мюсюлманските лидери, където бяха обсъдени въпроси, свързани с търговията, бизнеса, валутите и отношенията с немюсюлмански страни.

Скорошните коментари на Махатир относно репресиите на мюсюлмани в Индия и критиките срещу базираната в Саудитска Арабия "Организация за ислямско сътрудничество" влошиха отношенията на Куала Лумпур с Ню Делхи и Рияд.

"Говоря истината", настоява малайзийският премиер. "Вършите нещо нередно, мисля, че имам правото да се изразя".