Съюзниците от НАТО застават зад САЩ след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след спешна среща на Северноатлантическия съвет на ниво посланици, посветена на ситуацията в Иран и Ирак.

„На срещата САЩ представиха доказателства за обвиненията си към Солеймани. Имахме няколко докладцици от Държавния департамент и Пентагона. И те обясниха на съюзниците защо е предприето това действие. Няма да влизам в детайли, ще оставя това на САЩ“, каза Столтенберг.

Вашингтон твърди, че ликвидираният командващ Ислямския революционен гвардейски корпус (ИГРК) е готвел нападения срещу американски дипломати.

Решението за ликвидиране на Солеймани е изцяло американско, а не НАТО, нито на съюзниците на САЩ, изтъкна шефът на военната организация. Но съюзниците са притеснени от дестабилизираща дейност на Ислямската република в региона като скорошните атаки срещу гражданската инфраструктура в Саудитска Арабия и срещу бази на коалицията за борба с „Ислямска държава“ в Ирак.

Същевременно Столтенберг призова за деескалация на напрежението и сдържане. Според него никой няма интерес от нов конфликт.

Генералният секретар потвърди, че НАТО е прекратила тренировъчната си мисия в Ирак. Така са взети всички мерки за защита на военнослужещите от алианса в арабската страна. От НАТО продължават контактите с властите в Багдад. Обучението ще бъде подновено тогава, когато ситуацията го позволи.