Национален транспортен протест с участието на автомобилни и автобусни превозвачи, превозвачи на товари и таксиметрови компании ще се проведе в понеделник - 13 януари, съобщиха днес на пресконференция представители на браншови организации от сектора.

Протестът е срещу обхвата и цените в тол системата, както и срещу нелегалните превози. Освен преразглеждане на основите на тол системата те искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Браншовиците наричат отношението на министерството към тях "арогантно", защото нито едно от предложенията им, дадени по време на обсъждането на цените и обхвата на тол системата, не е било прието.

В резултат от протестните действия в понеделник се очаква спиране на превози по редовни линии в около 70 града, както и прекъсване на развозването на товари. По ключови транспортни артерии в 10 г,ада ще има "присъствие" на автобуси и камиони. Засегнати ще бъдат София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево.

Според заявката на превозвачите спирането на автобусните превози ще е безсрочно, докато се получат гаранции, че министерството ще започне да решава проблемите с въвеждането на тол системата и цените й.

Превозвачите вече стачкуваха предупредително на 12 декември - но само с плакати с исканията си. Участие в срещата за организацията на протестите взеха представители на автобусните превозвачи, автомобилните превозвачи, Националния таксиметров синдикат, производители и вносители. 

От началото на тази година имаше различни версии кога точно системата започва да работи. Едната версия бе 6 януари и датата вече мина, другата - 13 януари - е денят, в който се очаква и протестът. 

Последните прогнози на властта са, че от тол такси ще бъдат събрани между 420 и 450 млн. приходи на годишна база.