Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кратък преглед на българската икономика

- България получава нетно около 1,6 милиарда евро на година от Еврпейския съюз или около 3% от брутния и вътрешен продукт.

- България получава около 2 милиарда евро годишно от гурбет или около 4% от брутния и вътрешен продукт.

Дотук около 7% дарове, без парите, които гурбетчиите носят в брой и печелят навън, но харчат у дома, когато се приберат.

- През 2018 българската икономика е нарастнала с малко над 3%, напоследък се движи между 3% и 3.8%.

- От ЕС средства трудно се краде (друг е въпросът дали се харчат разумно). От гурбетчийските приходи не можеш да крадеш.

Въпрос: с колко ще расте българската икономика ако се изключат даровете?

(Задачата е по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед).

Препубликуваме текста с разрешение на автора от профила му във Facebook.

 

 

Коментари

 's picture

Питащият

Хм

Пак ще расте и то по-бързо поради ефекта на скачените съдове , но при едно условие Растежът се определя от ефективността на разходите като инвестиции в човешки ресурси , капитал и административен капацитет . При корумпирана държава няма как да има ефективност .
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

аз също

си задавам този въпрос. Кои пера от икономиката ще спрат да се развиват без европейските пари? На пръв поглед 3 % са малко на фона на вътрешният брутен продукт. Но очивидно не е въпроса само в парите, а и областите към които се насочват.
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Когато политически самозванци

говорят за икономика, не им вярвайте! Икономическият растеж у нас сега се получава главно от растеж на производителността, докато европейските пари са главно в инфраструктурата, която участва косвено в икономиката и то със закъснение от години. Парите от емигрантите ни са главно за храна и консумация. В този смисъл икономическият ни растеж на този етап не зависи повече от 15% от европейските фондове, а най-вече от инвестициите и трудолюбието на българина.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.