Парламентът на Северна Македония единодушно избра тази вечер служебно правителство със 101 гласа „за“, съобщиха местните медии, цитирани от световните агенции.

Министър-председател до провеждането на предсрочни избори на 12 април и формирането на редовен кабинет ще е Оливер Спасовски.

По-рано Зоран Заев подаде оставка, парламентът я прие, а президентът на страната Стево Пендаровски възложи мандат за сформиране на служебно правителство на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски. Той бе номиниран от управляващия Социалдемократически съюз.

До ситуацията в съседната държава се стигна, след като Европейският съюз отказа да даде дата за начало на преговори за членство на Северна Македония. Още тогава Заев заяви, че се оттегля от премиерския пост и ще поиска нови избори.

Оставката му днес бе посрещната с аплодисменти от опозицията в парламента, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски заяви, че „днес е денят, в който държавата и македонският народ се освободиха от най-неспособната, най-корумпираната, най-криминалната власт, която е имала“.

По-късно президентът Пендаровски връчи във вила Водно, резиденцията на държавния глава, мандат за съставяне на преходен кабинет на Спасовски. 

Преди гласуването на служебния кабинет той заяви пред депутатите, че страната се насочва към изключително важен период, който изисква приемственост в дейността на всички институции. По думите му трябва да се организират честни и демократични избори, но и да се продължи работа по дейностите, свързани с присъединяването към НАТО и ЕС.

В преходния кабинет на Северна Македония има и кадри на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ - вътрешният министър Наке Чулев от Дирекцията за разузнаване, Рашела Мизрахи - министър на труда, както и зам.-министри във финансите, земеделието и администрацията. Част от министрите на Заев остават и в служебното правителство - това с Радмила Шекеринска - министър на отбраната, Никола Димитров – на външните работи, Буяр Османи – вицепремиер по европейските въпроси, нов вицепремиер по икономическите въпроси е Мила Царовска (досегашен социален министър), Рената Дескоска - на правосъдието, Нина Ангелковска - на финансите. 

Служебният кабинет ще управлява 100 дни, до изборите, а залогът е голям - вотът може да доведе до завой в политиката на Скопие и отдалечаване от европейската цел.