Лидерът на австрийските консерватори Себастиан Курц постигна коалиционно споразумение със "Зелените", за да осигури своето връщане на канцлерския пост и да включи тази лява партия за пръв път във властта.

Това съобщиха днес говорителка на "Зелените" и близък до преговорите източник, цитирани от Ройтерс и БТА.

Споразумението е сключено три месеца след като на 29 септември Австрийската народна партия на Курц победи на парламентарните избори с 37,5 на сто от гласовете.

Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. На изборите "Зелените" се класираха четвърти с 13,9 процента.
Очаква тази вечер се двете партии от бъдещата правителствена коалиция в Австрия да направят изявления, посочи Ройтерс.

Лидерът на "Зелените" Вернер Коглер, който ще стане вицеканцлер, ако събранието на неговата партия одобри сделката в събота, каза, че съюзът между двете партии може да даде пример за други европейски страни.

Освен постовете на Курц и Коглер, Австрийската народна партия (АНП) ще има 10 министри в бъдещото правителство, а "Зелените" - четирима, отбелязва Франс прес.

"Разпределението на постовете ще отговаря на приоритетите на всяка от партиите", заяви Курц.

Сред министерствата, които ще получи АНП, са тези на външните работи, на вътрешните работи и на финансите. "Зелените" ще поемат министерствата на околната среда, на правосъдието, по социалните въпроси и на културата и спорта, посочва Франс прес.

Курц отбеляза, че в новото правителство ще има повече жени отколкото мъже.